Foto: LETA
Līdz šim četrus gadus opozīcijā pavadījusī apvienība "Saskaņas centrs" (SC) uz premjera Valda Dombrovska ("Vienotība") aicinājumu piedalīties nākamās valdības veidošanā pauž gatavību atbalstīt Ministru prezidentu parlamentā un valdībā, pirms tam vienojoties par kopīgiem veicamiem darbiem, teikts apvienības paziņojumā.

SC pauž gandarījumu, ka Dombrovskim un "Saskaņas centram" ir "kopīga izpratne par to, ka šobrīd vajag sabiedrību vienot, nevis šķelt. Ne velti Latvijas vēlētājs ir devis ievērojamu personiskās uzticības mandātu tieši esošajam ministru prezidentam."

SC gan norāda, ka neviena atsevišķa politiskā partija nav guvusi tik lielu atbalstu, lai īstenotu tikai vienu politisko virzienu, tāpēc "parlamentāriešiem ir dots tautas mandāts vienoties savā starpā kopdarbam, un tieši to no mums sagaida Latvijas iedzīvotāji".

"Saskaņas centrs" ir gatavs runāt ar premjeru gan par tuvākajā laikā darāmajiem darbiem, gan par valsts ilgtspējīgas attīstības nosacījumiem.

"Šo darbu sarakstam ir jākļūst par pamatu jaunam koalīcijas līgumam. Mums ir jāīsteno rīcības plāns ekonomiskās krīzes pārvarēšanai, vienlaicīgi saglabājot sociālo stabilitāti. Vienojoties par kopīgiem veicamiem darbiem, "Saskaņas centrs" ir gatavs sniegt Dombrovskim visu nepieciešamo atbalstu parlamentā un valdībā," teikts SC līderu – Saeimas frakcijas vadītāja Jāņa Urbanoviča un Rīgas mēra Nila Ušakova paziņojumā.

Par šo savu apņemšanos turpināt sarunas ar Dombrovksi SC informēja arī valsts prezidentu Valdi Zatleru, kurš uzsācis konsultācijas ar 10.Saeimā ievēlētājiem spēkiem.

SC līderi Nils Ušakovs un Jānis Urbanovičš žurnālistiem uzsvēra, ka gatavi sākt sarunas ar "Vienotību" par visiem jautājumiem bez jebkādiem iepriekšējiem nosacījumiem. SC pārstāvji atteicās paust savu nostāju par Latvijas okupācijas fakta atzīšanu un šī jautājuma iekļaušanu Dombrovska piedāvātajā sadarbības vienošanās projektā. Viņi norādīja, ka par visiem jautājumiem vispirms runās ar premjeru, nevis komentēs to medijos.

Urbanovičs žurnālistiem atzina, ka joprojām vēl īsti neredz nākamā gada budžeta ieceres, jo vienošanās projektā iekļautais budžeta ietvars neko daudz neizsaka. Viņš uzsvēra, ka sarunās ar "Vienotību" būs jāiziet cauri 15 – 20 problēmjautājumiem, un SC ir gatavs uzklausīt "Vienotībai" svarīgas lietas un piedāvāt savus priekšlikumus.

Konkrētas sarunas ar "Vienotību" nav uzsāktas, taču tas esot tehnisks jautājums, jo, piemēram, Urbanovičs "Vienotības" vēstuli izlasīja tikai piektdienas rītā un pagaidām vēl nav paguvis vienoties par sarunu konkrēto laiku.

Žurnālistiem gan bija iespēja novērot, ka Rīgas pilī telpā, kur parasti notiek preses konferences, SC līderi, dodoties pie Zatlera, sarokojas ar "Vienotības" pārstāvjiem, kas tobrīd komunicēja ar medijiem. Politiķu sasveicināšanas bija draudzīga.

Jau ziņots, ka "Vienotība" ceturtdien valdes sēdē izlēmusi uzrunāt trīs partijas – Zaļo un Zemnieku savienību, "Saskaņas centru" un apvienību VL-TB/LNNK – par četru partiju koalīcijas veidošanu uz līdzvērtīgiem nosacījumiem visiem partneriem. Piedāvātais sadarbības projekts paredz arī vienoties par "tabu" jautājumiem – valsts valodas statusu, pilsonību un nepilsoņu tiesībām, kuru cilāšana ļautu premjeram pieprasīt "vainīgā" politiskā spēka ministru demisiju.

"Vienotības" premjera amata kandidāts, pašreizējais valdības vadītājs Dombrovskis (JL) uzreiz pēc 10.Saeimas vēlēšanām sācis sarunas par nākamo Ministru kabinetu ar iepriekšējiem koalīcijas partneriem – ZZS un VL-TB/LNNK, taču pieļāva arī kādu sadarbības formu ar līdz šim opozīcijā esošo SC. Tomēr, tā kā SC un VL-TB/LNNK paziņoja par kategoriskiem iebildumiem sadarbībai valdībā, premjers nāca klajā ar piekšlikumu veidot "2+2 modeli", kad koalīcijas kodolu veidotu "Vienotība" un ZZS, bet abi pārējie partneri piedalītos valdības darbā uz sadarbības līguma pamata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!