Foto: LETA
Apvienība "Saskaņas centrs" (SC) kritizē nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-TB/LNNK izskatīšanai Saeimā iesniegtos "dubultpilsonības grozījumus", norādot, ka tie paredz "ārzemēs dzīvojošo līdzpilsoņu segregāciju".

SC norāda, ka ar nacionālās apvienības piedāvātajiem grozījumiem, kas paredz ļaut noteiktās ārvalstīs dzīvojošiem Latvijas pilsoņiem iegūt dubultpilsonību, "Latvijas pilsoņi, kuri dzīvo sarakstā iekļautajās valstīs, faktiski tiek pasludināti par 1.šķiras pilsoņiem, bet Latvijas pilsoņi, kuri dzīvo Krievijā vai NVS valstīs – par 2.šķiras pilsoņiem". "Tas ir nepieņemami no demokrātijas principu ievērošanas viedokļa un tas ir nepieņemami no morāles principu viedokļa," uzskata SC.

"Gribas īpaši jaunajiem TB/LNNK un "Visu Latvijai!" frakcijas pārstāvjiem atgādināt, ka 90.gados latvieši, kuri padomju laikos bija deportēti uz Sibīriju, saskārās ar milzīgām problēmām, lai iegūtu Latvijas pilsonību un varētu atgriezties vēsturiskajā dzimtenē. Represijas pārdzīvojušie Krievijas latvieši un viņu pēcnācēji bija spiesti pakļauties pazemojošām formalitātēm un pierādīt savu piederību Latvijai," paziņojumā medijiem norāda SC. "Tagad TB/LNNK un "Visu Latvijai!" frakcija vēlas atkal pazemot savus līdzpilsoņus, kuri dzīvo Krievijā," pauž apvienība.

SC "uzskata par neiespējamu atbalstīt" nacionālās apvienības piedāvāto grozījumu nodošanu Saeimas komisijām, un vienlaikus iestājas par tādu Pilsonības likuma grozījumu uzstrādi, kas pieļautu dubultpilsonības iespēju Latvijas pilsoņiem neatkarīgi no nacionalitātes un valsts, uz kuras pilsonību līdzās Latvijas pilsonībai viņi pretendē".

Jau ziņots, ka ceturtdien Saeima lems par nacionālās apvienības iesniegtajiem grozījumiem Pilsonības likumā, kas paredz, ka dubultpilsonība būtu iespējama Šveices, Austrālijas, Brazīlijas, kādas ES vai NATO dalībvalsts pilsonim, kurš vēlas atjaunot savu Latvijas pilsonību vai arī Latvijas pilsonim, kurš vēlas iegūt kādas no minēto valstu pilsonībām, vienlaikus saglabājot Latvijas pilsonību. Tas nozīmē, ka no iespējamo dubultpilsoņu loka būtu izslēgti Krievijas un citu NVS valstu pilsoņi, tostarp, piemēram, Sibīrijas latvieši.

Līdzīgu likumprojektu 9.Saeima savā pēdējā darbības mēnesī jau nodeva Juridiskajai komisijai, taču, tā kā 9.Saeima to nepaspēja izskatīt pat pirmajā lasījumā, bet 10.Saeima nepārņēma šī likumprojekta izskatīšanu, un to nepieciešams iesniegt no jauna.

Pērn oktobrī 9.Saeima bez debatēm nolēma nodot skatīšanai komisijās sešu "Vienotības" deputātu iesniegtos grozījumus Pilsonības likumā, kas atļautu dubultpilsonību un atvieglotu Latvijas pilsonības piešķiršanu ārzemēs dzīvojošo pilsoņu bērniem, kas dzimuši ārvalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!