Foto: LETA

Saeimas "Saskaņas centra" frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins vērsies Drošības policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu pret apvienības VL- TB/LNNK valdes locekli Jāni Iesalnieku saistībā ar viņa izteikumiem par Norvēģijas traģēdijas iemesliem.

"Saskaņas centrs" uzskata, ka Iesalnieka izteikumi "Twitter" mikroblogā satur nacionālā naida kurināšanas pazīmes, teikts SC paziņojumā medijiem.


"Izteikumi, kurus kāds Jānis Iesalnieks pieļāvis savā "Twitter" mikroblogā, ir amorāli, nepieļaujami civilizētā sabiedrībā, tie satur nacionālā naida veicināšanas pazīmes. Faktiski apvienības VL-TB/LNNK valdes loceklis atrod attaisnojumus norvēģu slepkavas un terorista rīcībai," uzskata Agešins.

Viņš lūdz Drošības policiju nekavējoties veikt pārbaudi un pieņemt lēmumu par kriminālprocesa uzsākšanu.

Jau ziņots, ka Iesalnieka izteikumus jau nosodīja tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs, Štokenbergs norāda, ka "šādi izteikumi veicina nacionālā naida kurināšanu Latvijā, kas ir absolūti nepieņemami".

Iesalnieks mikroblogošanas vietnē "Twitter" svētdien paudis viedokli, ka "Norvēģijas upuri ir pilnībā uz multikulturālistu sirdsapziņas - viņu islamizācijas politika noveda pie tā, ka kādam vienkārši aizbrauca širmis." Vēlāk diskusijā tviterī Iesalnieks turpināja uzsvērt: "Man nav problēmu pamatot savu viedokli ne tikai partijas, bet arī televīzijas skatītāju priekšā. Norvēģijas slepkavu radīja multikulturāļi."

Vēlāk, pēc mediju ziņām ar Iesalnieka citātiem, viņš tviterī uzsvēra: "Apgalvojums, ka esmu mēģinājis "attaisnot" noziegumu, ir nepatiess un apmelojošs. Norādīju uz valdošās elites līdzvainīgumu." Iesalnieks arī apgalvoja, ka "multikulturāļi radīja augsni, lai rastos šādi slepkavas. Elementāra cēloņsakarība. Pašu slepkavību nekas neattaisno." Viņš arī precizēja, ka runā par "Norvēģijas politisko eliti, kas visus pēckara gadus radīja šos apstākļus."

Norvēģijā piektdien notika sprādziens galvaspilsētas Oslo valdības ēku rajonā, kurā gājuši bojā septiņi cilvēki, bet dažas stundas vēlāk kāds vīrietis policista formā atklāja uguni valdošās partijas jauniešu vasaras nometnē, nogalinot 85 cilvēkus, informēja amatpersonas un plašsaziņas līdzekļi.

Vīrietis, kurš šāva jauniešu nometnē, ir aizturēts. Tas ir 32 gadus vecs Norvēģijas pilsonis Anderss Bērings-Breivīks, kuram ir sakari ar galēji labējiem grupējumiem. Pēc policijas amatpersonu teiktā, sprādziens Oslo un apšaude nometnē, visticamāk, ir savstarpēji saistīti.


Nopratināšanās Breiviks atzina savu vainu abos noziegumos un norādīja, ka darbojies viens, bez līdzzinātājiem.

Tomēr svētdien policija īpašā operācijā aizturēja vēl sešus cilvēkus aizdomās par līdzdalību terora aktos. Pēc neilga laika viņus tomēr atbrīvoja.

Norvēģijas premjers  Jenss Stoltenbergs notikušo nodevēja par murgu un nacionālo traģēdiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!