Foto: F64
Izvērtējot Zatlera reformu partijas (ZRP) definētos nosacījumus potenciālajai sadarbībai ar "Saskaņas centru" (SC), pašlaik opozīcijā esošais politiskais spēks uzsver: izvirzītie ultimāti ir aizskaroši un nekādas prasības netikšot pieņemtas, ziņo "Neatkarīga Rīta Avīze".

ZRP izvirzīja trīs principus iespējamai sadarbībai ar SC pēc 11. Saeimas ārkārtas vēlēšanām - jebkādas sarunas būšot iespējamas tikai tad, ja SC pierādīšot savu lojalitāti Latvijas valstij jeb atzīšot vēsturiskās patiesības faktus par Latvijas okupāciju. Tādējādi ZRP pieprasa, lai SC atteiktos no plānotā trīs gadu moratorija diskusijām par šo tēmu un nekavējoties definē savu attieksmi. Otrkārt, SC būšot jāpierāda, ka aiz viņa nestāvot oligarhi. Turklāt, iezīmējušās būtiskas pretrunas starp abu partiju nostādnēm ekonomikas jomā, tādēļ sadarbība būšot iespējama, vienīgi atbalstot ZRP piedāvātos galvenos ekonomiskos virzienus ilgtspējīgai valsts attīstībai.

SC Saeimas frakcijas vadītājs Valērijs Agešins laikrakstam neslēpa, ka šāda attieksme no potenciālā sadarbības partnera esot pazemojoša. "Izņemot savus vēlētājus, nevienam citam neko negrasāmies pierādīt. Tādēļ nekādus ultimātus mēs nepieņemsim. Vēl jo vairāk tādēļ, ka savus nosacījumus drīkst diktēt tikai vēlēšanu uzvarētājs," komentējis politiķis, atgādinot, ka tik agresīva ZRP uzvedība esot sliktais tonis. Viņš arī atgādināja, ka starppartiju sarunas ir jāsāk no nulles, nevis ar neslēpta pārākuma demonstrāciju. "Sociālekonomiskie jautājumi pašlaik ir daudz būtiskāki par vēsturiskajiem aspektiem. Līdz ar to joprojām pastāvēsim par trīs gadu moratoriju šajā diskusijā, jo krīzes apstākļos primāri jādomā par to, lai nodrošinātu cilvēkiem darbu un iztiku," laikrakstam akcentējis Agešins.

Tikmēr Saeimas prezidija loceklis, SC līderis Andrejs Klementjevs atgādinājis, ka visas neskaidrības par oligarhu ietekmi uz partijām ir precizējamas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā. "Kas vēl mums būtu jādara? Jādod godavārds, jāzvēr? Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs ir veicis visu ziedotāju izpēti, un, ja reiz Saskaņas centram netiek izvirzīti nekādi pārmetumi, domāju, ar to pietiek, lai mums nevienam nekas vairs nebūtu jāpierāda," sacījis deputāts. Tāpat viņam šķiet dīvaini, ka ZRP nāk klajā ar ultimātiem vēl pirms pati ir sagatavojusi vēlēšanu sarakstus un nosaukusi savas centrālās personālijas. "Lai gan Zatlers postulēja vēlmi mainīt Latvijas politisko vidi, pašlaik viņš turpina visas sliktākās tradīcijas," parlamentārietis neslēpa savu sašutumu.

SC līderis Sergejs Dolgopolovs laikrakstam atzinis: "Slikts miers, protams, ir labāks par labu karu, tādēļ ikviena diskusija ir apsveicama. Taču sarunas nedrīkst sākt ar ultimātu, jo sarkanās līnijas izkristalizējas vienīgi pašā pārrunu procesā. Šādā veidā kompromisi nav panākami.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā ZRP definēja principus sadarbībai ar SC un Nacionālo apvienību VL-TB/LNNK. Ja Zatlera Reformu partija nonāks nākamajā Saeimā un varēs lemt par koalīcijas partneriem, tad attiecībās ar SC un Nacionālo apvienību VL-TB/LNNK tā vispirms vēlēsies "skaidras atbildes" uz partijai būtiskiem jautājumiem, savukārt ar "Vienotību" ZRP jau tagad ir gatava "nopietni debatēt, lai meklētu iespējami labākos virzienus valsts attīstībai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!