Foto: F64
"Saskaņas centra" (SC) Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins sola pārsteigumu ceturtdienas plenārsēdē, kurā tiks lemts par lēmumprojektu izslēgt no Saeimas Valēriju Kravcovu (SC).

"Rīt mēs jūs patīkami pārsteigsim," sacīja Kravcovs.

Uz jautājumu, vai tas nozīmē, ka Kravcovs varētu demonstrēt savu latviešu valodas prasmi, Agešins atbildēja: "Katrā gadījumā rīt visi ieraudzīs, ka lēmumprojektam nav pamata."

Līdz šim Kravcovs publiski latviski runāt ir izvairījies.

Ceturtdien Saeimas darba kārtībā ir iekļauts Nacionālās apvienības ""Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK" lēmumprojekts par deputāta Valērija Kravcova izslēgšanu no Saeimas un tā nodošanu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai. Lēmumprojektu parakstījuši arī divi "Vienotības" deputāti.

Nacionālā apvienība lūdz izslēgt Kravcovu, atsaucoties uz Saeimas Kārtības ruļļa 18.pantu. Tajā teikts, ka deputātu ar Saeimas lēmumu var izslēgt no Saeimas sastāva, ja pēc viņa pilnvaru apstiprināšanas tiek konstatēts, ka viņš neprot valsts valodu tādā līmenī, kāds nepieciešams profesionālo pienākumu veikšanai.

Gan Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), gan "Vienotības" deputāti uzskata, ka jāizstrādā mehānisms latviešu valodas pārbaudei, kāda pašlaik nav, tādējādi izslēgšana ir juridiski neskaidra. Deputāti atbalstīs šā jautājuma nodošanu komisijām.

"Piedāvājam ātri grozīt Saeimas Kārtības rulli, lai šī iespēja nebūtu tikai teorētiska," sacīja "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāja vietniece Ilze Viņķele.

"Tas būtu šausmīgi riskanti un pazemojoši, ja būtu jāmaksā kompensācija par nelikumīgi pieņemtu lēmumu. Personīgi man ir paniskas bailes, ka atņemam mandātu deputātam un sākas tiesvedība," situāciju komentēja ZZS frakcijas vadītāja vietnieks Ingmārs Līdaka.

Arī apvienības "Par labu Latviju" (PLL) Saeimas frakcijas vadītājs Edgars Zalāns uzsvēra, ka par šo jautājumu vēl nepieciešamas diskusijas un frakcijas deputāti atbalstītu šā jautājuma padziļinātu izskatīšanu. Ja pašlaik notiktu balsojums par Kravcova izslēgšanu, tas būtu "ar labiem nodomiem bruģēts ceļš uz elli".

"Kas Latvijā notiks pēc gadiem diviem-četriem? Ja Kravcovu izslēgs, viņš, visticamāk, uzvarēs Eiropas Cilvēktiesību tiesā, kas nākotnē nozīmēs divvalodīgu parlamentu Latvijā, jo šīs tiesas lēmums būs augstāks par nacionālajiem likumiem," sprieda Zalāns. Frakcija lēmumu pieņems tikai ceturtdienas rītā.

Iepriekš Saeimas prezidija pārstāvis Kārlis Šadurskis ("Vienotība") paskaidroja, ka Saeimā par šo jautājumu ceturtdien tiks atklātas debates, tad notiks balsojums par nodošanu komisijām. Savukārt, ja tas tiks noraidīts, varētu notikt balsojums pēc būtības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!