Uzņēmuma "Scruples" ražotie mugurkaula implanti izgatavoti no augstvērtīga metāla, kas atbilst Latvijas un starptautiskajiem ISO standartiem, šodien vēsta laikraksts "Diena".
Par šādu Rīgas Tehniskās universitātes Neorganiskās ķīmijas institūta metālizgulsnēšanas laboratorijas atzinumu laikrakstu informējis Veselības statistikas un medicīnas tehnoloģiju aģentūras (VSMTA) direktors Egīls Lavendelis.

"Tā ir priecīga ziņa gan ārstiem, gan pacientiem," laikrakstam sacījis Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas (TOS) direktors Valdis Zatlers, pavēstot, ka viņš esot gatavs atvainoties visiem lieki uztrauktajiem slimniekiem bijušā veselības ministra un TOS ķirurga Āra Audera vietā, kurš, pamatojoties uz kādas Šveices laboratorijas slēdzienu un paša pieredzi, februārī paziņoja, ka "Scruples" ražojumi lūstot un rūsējot.

Audera viedokli ceturtdien uzzināt nav izdevies, savukārt "Scruples" līdzīpašnieks, TOS ārsts Jānis Ābols, pats gan vēl neredzējis laboratorijas atzinumu, teica: "Paši par materiālu kvalitāti nekad neesam šaubījušies, jo tos saņemam no sertificēta uzņēmuma."

VSMTA ar implantu pārbaudi nodarbojās, Audera rosināta, taču "Scruples" ražojumu ekspertīzi pret TOS amatpersonām ierosinātās krimināllietas kontekstā lūdzis veikt arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Pagaidām rezultāti vēl neesot saņemti, KNAB arī neatklāj, kur pārbaude notiek - lai nenotiktu ekspertu ietekmēšana, laikrakstam skaidroja biroja pārstāve Ilze Staškeviča.

Zatlers savukārt norādījis, ka apšaubīt RTU atzinumu nav pamata, jo metālizgulsnēšanas laboratorija ir akreditēta atbilstoši Eiropas standartiem. To apstiprināja laboratorijas vadītāja profesore Ingrīda Vītiņa, informējot, ka detalizēti pārbaudīts implantu paraugu izejmateriāla ķīmiskais sastāvs, sakausējuma komponentu proporciju atbilstība, pretkorozijas spējas un mehāniskās īpašības. Secināts, ka implanti izgatavoti no kvalitatīva metālu sakausējuma, kam ir augstas mehāniskās īpašības un izturība pret rūsēšanu. 469 latus vērtās pārbaudes rezultātus nodos veselības ministrei Ingrīdai Circenei (JL), kurai jālemj par tālāko rīcību, informēja Lavendelis.

Pēc skandalozā paziņojuma par "Scruples" ražojumu it kā apšaubāmo kvalitāti Auders TOS lika izveidot darba grupu to pacientu apzināšanai, kuriem implanti ievietoti, lai pārbaudītu viņu veselību un nepieciešamības gadījumā operētu atkārtoti. Lai "lieki netraumētu pacientus", darba grupa tomēr nav sākusi darboties, taču ikviens no bijušajiem pacientiem, kurš ir nobažījies par savu veselību un kuram ievietots jebkāda veida implants, ar ģimenes ārsta norīkojumu slimnīcā tiekot pieņemts bez maksas. Līdz šim ar dažādu veidu sūdzībām iestādē vērsušies ne vairāk kā 10 agrāk TOS ārstētie, sacījis Zatlers.

Jau ziņots, ka bijušais veselības ministrs Auders lūdza VSMTA veikt atkārtotu "Scruples" implantu metālu ķīmisko analīzi. Auders iepriekš izplatīja informāciju, ka Šveices eksperti no firmas "Mathys Medical" atzinuši, ka Latvijā ražotajiem implantiem ir zema kvalitāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!