Iekšlietu ministram Marekam Segliņam jāizvērtē Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšnieka Inta Zītara atbilstība ieņemamajam amatam, otrdien nolēma valdība.
Valdība otrdien neapstiprināja konkursa rezultātus par personu apliecinošu ceļošanas dokumentu un identifikācijas karšu izgatavošanu, jo iepriekšējā sēdē netika pieņemta koncepcija par šiem dokumentiem. Līdz 15.janvārim koncepcija jāsagatavo.

Zītars BNS otrdienas vakarā sacīja, ka viņš nav redzējis nevienu Ministru kabineta dokumentu par lēmumu pārbaudīt viņa atbilstību ieņemamajam amatam, tāpat viņš nezinot pamatojumu šādam lēmumam.

Tomēr Zītars piekrīt tam, ka viņa vadītā institūcija nav sagatavojusi koncepciju par minētajiem dokumentiem.

Zītars neizprata valdības lēmumu atzīt par spēkā neesošiem veiktā konkursa rezultātus, jo uzvarētāju noteicis nevis viņš viens, bet gan speciāli izveidota komisija.

Pagaidām Zītars no sīkākiem komentāriem atteicās, tos viņš varētu sniegt pēc tikšanās ar iekšlietu ministru.

Konkursu par dokumentu izgatavošanu izsludināja šā gada jūlijā. Kā pamatojums jaunu dokumentu izgatavošanai minēts fakts, ka pašreizējos ir samērā viegli viltot un tie neatbilst Eiropas Savienības prasībām.

Saskaņā ar konkursa nolikuma prasībām pretendentiem bija jāiesniedz piedāvājumi mašīnlasāmu, starptautiskajiem standartiem atbilstošu 2 miljonu pasu un 4 miljonu nacionālo identifikācijas karšu izgatavošanai.

Līdz norādītā termiņa - šā gada 1.oktobra - beigām savus piedāvājumus bija izteikuši seši pretendenti - firmas no Vācijas, Izraēlas un Somijas.

Pēc visu piedāvājumu salīdzināšanas dokumentu izgatavošanai priekšroka tika dota Somijas firmai "Setec Oy", jo viņiem dokumentu izgatavošanā ir liela pieredze un citas priekšrocības.

Vienas pases pašizmaksa Somijas firmā ir 2,7 lati.

Savukārt personu apliecinošu un ceļošanas dokumentu koncepciju valdība neapstiprināja pagājušajā sēdē, jo nepietiekami labi bijusi sagatavota sadaļa par identifikācijas kartēm.

Līdz ar to netika pieņemts nekāds lēmums, jo nevarot tērēt miljonus par tik neskaidriem projektiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!