Foto: LETA

Kādreizējais politiķis, tagadējais advokāts Mareks Segliņš, kurš līdz šā gada jūnijam bija "Rīgas namu" valdes loceklis, neesot zinājis neko par šīs kapitālsabiedrības riskantajiem finanšu darījumiem, kurus tai pārmet Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (GKR).

Aizdomās par augsta riska finanšu darījumu veikšanu, kas "Rīgas namiem" var nest 600 000 latu zaudējumus, Ameriks šodien atstādināja SIA "Rīgas nami" valdi - valdes priekšsēdētāju Kārli Kavacu un valdes locekli Almeru Ludviku. Pēc Amerika teiktā, riskantos darījumus pašvaldības kapitālsabiedrība veikusi, sadarbojoties ar SIA "Zeus".

Komentējot notikušo, Segliņš sacīja, ka, strādājot "Rīgas namos", viņa rīcībā nebija nekādas informācijas par šādiem darījumiem. "Esmu pilnīgi pārliecināts, ka valdes sēdēs nekad šāds lēmums netika apspriests," apgalvoja Segliņš. Bijušais politiķis uzsvēra, ka tik lielus darījumus viņš noteikti atcerētos.

Segliņš arī neatminas, ka "Rīgas nami" jebkādā veidā būtu sadarbojušies ar uzņēmumu "Zeus". Šo nosaukumu viņš šodien, visticamāk, dzirdējis pirmo reizi.

Tomēr Segliņš atturējās komentēt to, vai "Rīgas namu" vadība varēja veikt riskantos finanšu darījumus, kurus tai pārmet Ameriks, un vai valdei bija šādas pilnvaras. "Varēja vai nevarēja tā notikt - tās būtu tādas spekulācijas no manas puses. [..] Tie ir mani bijušie kolēģi, līdz ar to es negribētu komentēt viņu rīcību," sacīja Segliņš.

Ar uzņēmumu "Zeus" pagaidām nav izdevies sazināties.

Atstādinot Kavacu un Ludviku no "Rīgas namu" valdes, Ameriks iecēlis jaunu kapitālsabiedrības pagaidu valdi - līdzšinējo Rīgas domes Īpašuma departamenta Komercdarbības pārvaldes priekšnieci Ilzi Spūli, kura pildīs valdes priekšsēdētājas pienākumus, un Vinetu Veriku, kurai būs jāgādā par uzņēmuma saimniecisko darbību.

Precīzi atstādinātās valdes veikto darījumu apstākļi un atbildība tiks skaidroti auditā, kuru veiks Rīgas domes Audita un revīzijas pārvalde. Ja pārbaudē atklāsies, ka ir pastrādāti noziedzīgi nodarījumi, pagaidu valdes uzdevums būs vērsties prokuratūrā vai policijā, sacīja Ameriks.

"Jāsaprot, vai valdei bija pilnvaras to darīt," šodien preses brīfingā žurnālistiem rezumēja Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks, piebilstot, ka, pēc viņa domām, valde savas pilnvaras ir pārsniegusi.

"Rīgas nami" ir Rīgas pilsētas pašvaldības kapitālsabiedrība. "Rīgas namu" galvenie darbības virzieni ir īpašumu attīstīšana, pārvaldīšana un apsaimniekošanas, kā arī kultūras pasākumu nodrošināšana Melngalvju namā, kino "Splendid Palace", "Rīgas Mākslas telpā" un Rīgas Kongresu namā.

Saskaņā ar "firmas.lv" datiem uzņēmuma pamatkapitāls ir 69 333 045 lati. Pērn "Rīgas namu" apgrozījums bija 2 502 144 lati, kas bija par 134 185 latiem vairāk nekā 2010.gada apgrozījums. 2011.gadā uzņēmums strādāja ar 64 538 latu peļņu, kas bija par 38 736 latiem mazāka nekā 2010.gadā, kad uzņēmums nopelnīja 103 274 latus. 2011.gadā uzņēmumā strādāja 137 darbinieki.

Kavacs "Rīgas namu" valdes priekšsēdētāja amatā strādāja no 2010.gada augusta, šajā amatā nomainot Andri Lāci, kuru no amata atbrīvoja toreizējais Rīgas vicemērs, uzņēmuma kapitāldaļu turētājs Ainārs Šlesers. Savukārt Ludviks valdē darbojās no 2010.gada februāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!