"Finanšu ministrs Einārs Repše Ministru Kabineta sēdē sastāstīja šausmu lietas, par kurām jārosina vairāki desmiti kriminālprocesi", ironizējot par kolēģa ziņojumu par situāciju Valsts ieņēmuma dienestā (VID) pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja Tautas partijas priekšsēdētājs Mareks Segliņš.

Segliņš žurnālistiem norādīja, ka viņš rezervēti izturas pret Repšes sniegtajām ziņām par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja un Ģenerālprokuratūras atzinumiem par situāciju VID, tāpēc vēlas ieraudzīt pierādījumus un uzklausīt atstādināto VID vadītāju Dzintaru Jakānu.

Segliņš norādīja VID un KNAB jau ilgstoši konfliktē, līdz ar to esot normāli, ka KNAB sniedz negatīvu atzinumu par VID. Savukārt Ģenerālprokuratūras atzinumu, kurā paustas bažas par VID spēju pilnvērtīgi un tiesiski risināt nodokļu iekasēšanas jautājumus, Segliņš runā izvairīgi.

Jautāts, kādēļ TP aizstāv Jakānu, ja uz pārkāpumiem norāda gan prokuratūra, gan KNAB, Segliņš atbildēja, ka "mēs aizstāvam likumu".

Uz Segliņa replikām, Repše žurnālistiem sacīja, ka tik tiešām abos atzinumos sniegtā informācija var liecināt par iespējamiem kriminālsodāmajiem noziegumiem, ko veikuši VID darbinieki.

Tomēr Repše atturējās komentēt, vai Jakāns šos noziegumus būtu piesedzis. Pēc ministra teiktā, pašlaik svarīgākais ir, lai VID strādātu cilvēki "bez šādām aizdomu ēnām". Tādēļ viņš arī nolēmis atstādināt Jakānu un ierosināt pret viņu disciplinārlietu.

Jau ziņots, ka Repše ceturtdien uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku, kuru ierosinājis ceturtdien, no amata ir atstādinājis Jakānu. Šāds lēmums pieņemts pamatojoties uz to, ka Jakāns uzdotajā laikā apzināti nav izpildījis Repšes rīkojumus – atcelt iepriekš nolemto par vairāku VID darbinieku pārcelšanu uz citiem amatiem. Tostarp amats tika atrasts arī Jakāna vietniekam, ienākumu slēpšanā apsūdzētajam Vladimiram Vaškevičam, kurš citādi reorganizācijas dēļ darbu VID būtu zaudējis.

Šīs nav pirmās nesaskaņas starp ministru un VID vadītāju. Jakāns publiski paudis, ka Repše, ignorējot likumu, cenšas par VID ģenerāldirektora vietniekiem iecelt savus partijas biedrus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!