Foto: LETA
Augstākās tiesas (AT) Senāts trešdien atstāja spēkā spriedumu, ar kuru Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD) jāsamaksā 25 959 lati Talsu traģēdijā cietušajam Vidam Vicinskim, portālu "Delfi" informēja AT. Sākotnēji prasības summa bija 100 000 latu.

Senāts izskatīja VUGD iesniegto kasācijas sūdzību un prasītāja pārstāves iesniegtu pretkasācijas sūdzību par apelācijas instances tiesas 2009.gada nogales spriedumu, ar kuru par labu prasītājam no VUGD par nodarīto sakropļojumu piedzīti 25 000 latu un ārstēšanās izdevumi 959,98 latu. Senāts trešdien apelācijas instances tiesas spriedumu atstāja negrozītu, bet kasācijas sūdzību un pretkasācijas sūdzību noraidīja.

Senāta spriedums nav pārsūdzams. Pilns Senāta spriedums tiks sastādīts pēc 30.novembra.

Senāta tiesas sēdē VUGD pārstāvis iesniegto kasācijas sūdzību uzturēja. Pretkasācijas sūdzības iesniedzēja, prasītāja pārstāve Solvita Olsena lūdza VUGD kasācijas sūdzību noraidīt. Kā tiesas sēdē paskaidroja prasītāja pārstāve, pretkasācijas sūdzība iesniegta, lūdzot Senātu atcelt apelācijas instances tiesas spriedumu prasības noraidītajā daļā, proti, daļā par morālā kaitējuma piedziņu un daļā par kompensāciju sakarā ar izķēmojumu, lūdzot tiesu lietu šajā daļā nodot jaunai izskatīšanai AT Civillietu tiesu palātā.

Vicinskis prasību tiesā cēla 2006.gada 8.maijā, lūdzot piedzīt no valsts 40 000 latu par nodarīto sakropļojumu un izķēmojumu, 20 000 latus par nodarīto kaitējumu veselībai un 40 000 latu par nodarīto morālo kaitējumu, ārstēšanās izdevumus un izdevumus saistībā ar sniegto juridisko palīdzību.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa 2007.gada 14.maijā prasību apmierināja daļēji un piedzina no VUGD kopumā 80 959,98 latu. Šis spriedums tika pārsūdzēts un AT 2009.gada 4.novembrī no VUGD par labu prasītājam piedzina atlīdzību 25 959,98 latu apmērā. Pārējā daļā prasību noraidīja.

Jau vēstīts, ka tā dēvētā talsu traģēdija notika 1997.gada 28.jūnijā Iekšlietu ministrijas rīkoto policijas un ugunsdzēsības svētku laikā, kad no gandrīz 20 metru augstuma nogāzās pacēlāja grozs ar bērniem. Notikuma vietā bojā gāja deviņi bērni, 21 guva miesas bojājumus, tostarp arī prasītājs, kuram tolaik bija 11 gadi.

Kopumā par Talsu traģēdijas nodarītā morālā kaitējuma kompensēšanu tiesā iesniegtas vairāk nekā desmit prasības. Spriedumi stājušies spēkā jau divās prasībās, kopumā no VUGD par labu cietušajiem piedzenot 120 000 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!