Foto: Shutterstock
Pieaug inficēšanās gadījumu skaits medicīnas darbinieku vidū, otrdien, 10. novembrī, pēc Ministru kabineta ārkārtas un Krīzes vadības padomes kopsēdes medijiem paziņoja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Viņš atklāja, ka septiņu dienu laikā ar Covid-19 inficējušies 136 medicīnas darbinieki – gan slimnīcās, gan ambulatorajās medicīnas iestādēs.

Perevoščikovs, analizējot saslimšanas izplatības datus, norādīja, ka katrs 15. saslimušais ar Covid-19 ir saistīts ar veselības aprūpes sistēmu, strādā tajā.

Viņš uzsvēra, ka tas rada papildu riskus gan pacientiem, gan darba kolēģiem, kā arī akcentēja, ka slims cilvēks nevar sniegt nepieciešamo medicīnisko palīdzību citiem.

Perevoščikovs atzīmēja, ka tieši slimnīcās un ārstniecības iestādēs tagad pakāpeniski pieaug starp mediķiem un pacientiem ar Covid-19 inficēto skaits.

"Ļoti svarīgi ir pievērst uzmanību, ka slimība nav tik nevainīga, kā daži uzskata," uzsvēra Perevoščikovs, skaidrojot, ka starp tiem cilvēkiem, kas saslima pagājušajā nedēļā, faktiski 15% jeb 15 cilvēki no 100 saslimušajiem, savas slimības smaguma dēļ nākamajā nedēļā tika hospitalizēti.

"Starp hospitalizāciju un saslimšanu parasti paiet viena nedēļa," viņš norādīja. "Tad slimība attīstās tik smagi, ka 15% no visiem saslimušajiem tiek hospitalizēti. Tad nākamā nedēļa arī ir izšķiroša – vai slimība attīstās tik smagi, ka būs nepieciešama intensīvā terapija vai cilvēks izveseļosies," Perevoščikovs uzsvēra, ka pacients slimnīcā vidēji pavada divas nedēļas.

"Slimība nav tik vienkārša, salīdzinot ar saaukstēšanos. Protams, ka ir cilvēki, kuriem tā norit vieglāk, bet šeit ir problēma ar hospitalizāciju un hospitalizēto cilvēku skaits ir liels," norādīja epidemiologs.

Tāpat viņš atgādināja jau iepriekš ziņoto, ka joprojām aptuveni 50% saslimušo nevar pateikt, kur ir inficējušies.

Vēstīts, ka, vērtējot pacientu ar Covid-19 saslimšanu hospitalizācijas datus, pēdējo trīs nedēļu laikā no 7,8% gadījumu, kuri tikuši ievietoti slimnīcās, šis procents ir pieaudzis līdz 15%, otrdien medijiem sacīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Jau ziņots, ka piektdien, 6. novembrī, Ministru kabineta ārkārtas un Krīzes vadības padomes kopsēdē, izskatot virkni ar Covid-19 izplatības ierobežošanu saistītos jautājumus, valdība pieņēma rīkojumu izsludināt valstī ārkārtējo situāciju no pirmdienas, 9. novembra.

Valdība lēmusi izsludināt visā valsts teritorijā ārkārtējo situāciju uz četrām nedēļām jeb laiku no 9. novembra līdz 6. decembrim. Ministru kabineta rīkojuma teksts pieejams šeit.

Pēdējā diennaktī veikts 6731 Covid-19 tests, reģistrēti 208 jauni saslimšanas gadījumi, kā arī divi nāves gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!