Foto: LETA
Ņemot vērā lielo saules un karstuma upuru skaitu X Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos Daugavas stadionā, kur notika divi tautas deju lielkoncerti "Deja kāpj debesīs", Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktora vietnieks katastrofu medicīnas jautājumos Mārtiņš Šics uzskata, ka organizatoriem bija jāpieņem drosmīgs lēmums un koncerts jāpārceļ.

Šics sarunā ar portālu "Delfi" pauda – laikā, kad mediķi regulāri atgādina cilvēkiem dienasvidū, kad saule ir viskarstākā, nedoties laukā un nestrādāt, nepārpūlēties, tūkstošiem bērnu, tērpti biezos tautas tērpos, dejoja Daugavas stadionā. Šics, uzsverot, ka nevēlas nevienam sabojāt svētkus, sacīja, ka organizatoriem bija jādomā par bērnu labsajūtu, koncertu pārceļot uz vēlāku laiku, piemēram, pulksten 19 vai 20. "Ir jārunā par to, vai bija vērts tā riskēt," sacīja Šics, aicinot izvērtēt notikušo, lai nākotnē no pieļautajām kļūdām mācītos.

Viņš uzsvēra, ka mediķi ar visiem gadījumiem tika galā un spētu palīdzēt vēl arī lielākam cilvēku skaitam, taču no tā varēja arī izvairīties. Kā piemēru Šics minēja Brīvības pieminekļa godasardzi, kuru lielā salā un arī svelmē vienmēr atceļ, lai arī karavīri ir speciāli apmācīti, taču mazi bērni bija spiesti doties saulē.

Šics nedomā, ka kāds no organizatoriem būtu jāsoda, taču, tikai tāpēc, ka viss ir beidzies salīdzinoši labi, par notikušo nav jāaizmirst, bet jādiskutē.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka svētdien mediķi palīdzējuši 784 bērniem. Sākotnējās mediķu aplēses liecina, ka slimnīcā nonāca desmit svētku dalībnieki. Arī iepriekšējās dienās palīdzība bija nepieciešama vairākiem simtiem svētku dalībnieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!