Siguldas gaisa trošu vagoniņš sestdienas vakarā reisā no Krimuldas uz Siguldu negaidīti sasvērās, aizsarggumijai aizķeroties aiz iekāpšanas platformas, portāls "Delfi" noskaidroja Latvijas Gumijlēcēju klubā (LGK), kuram pieder gaisa trošu ceļš.

"Operators uzsāka gaisa vagoniņa kustību, nepamanot, ka iekāpšanas platformu aizķērusi aizsarggumija. Sākot kustību, vagoniņš lēni sasvērās," skaidro LGK pārstāve Baiba Īvāne. Viņa norāda, ka tehnisko kļūmi izraisījusi nepilnība vadības programmā. Tās dēļ vagoniņš pacelts par 20 centimetriem augstāk nekā paredzēts, radot apstākļus gumijas aizķeršanai.

Īvāne arī norāda, ka kļūme tika novērsta un vagoniņa tehniskais stāvoklis pārbaudīts aptuveni 15 minūšu laikā pēc neveiksmīgā reisa. Pārliecinoties, ka vagoniņš ir pasažieriem drošs, reisi tika atjaunoti jau stundas laikā pēc incidenta, tiesa, nodrošinot papildu tehnisko uzraudzību. LGK pārstāve arī norāda, ka tiks veiktas papildu instruktāžas vagoniņa pavadonēm un tehniskajiem darbiniekiem, lai uzlabotu klientu apkalpošanu un šādas situācijas neatkārtotos.

Pēc incidenta, pasažieriem par nenotikušo braucienu nauda atdota. Tiem, kuri vēl to nav saņēmuši, jāvēršas pēc kompensācijas uzņēmumā.

Siguldas domē portālam "Delfi" skaidro, ka pašvaldība ikgadu no LGK pieprasa sertificēta speciālista atzinumu par gaisa trošu stāvokli un drošību, kā arī LGK darbības apdrošināšanu, saistītu ar paaugstinātas bīstamības iekārtas ekspluatēšanu. Pēdējais atzinums saņemts 20.augustā. Tāpat arī Latvijas Rūpnieku tehniskās drošības ekspertu apvienības SIA "TUV Rheinland grupas" tehniskās pārbaudes liecina, ka iekārta ekspluatācijai droša.

Lai pārliecinātos par gaisa trošu ceļa drošību, Siguldas novada pašvaldība pasūtīs papildu neatkarīgo ekspertīzi.

"Delfi" jau ziņoja, ka sestdien reisā no Krimuldas uz Siguldu izbīli piedzīvoja Siguldas gaisa trošu vagoniņa pasažieri, kad vagoniņš pēkšņi sasvērās par 45 grādiem. Pretēji vagoniņa operatores norādījumam nekustēties, cilvēki izbīlī dauzīja vaļā vagoniņa logus un spieda vaļā durvis, kas arī izdevās. Puse izkļuva laukā pa durvīm, puse – pa logiem.

Negadījumā cietušo nav.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!