Foto: PantherMedia/Scanpix
Siltās ziemas dēļ šogad neparasti ieilgusi ērču aktivitātes sezona - Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) gan šonedēļ, gan pagājušajā nedēļā palīdzību lūguši cilvēki, kuriem piesūkusies ērce, informē centrs.

"Tas nozīmē, ka ērču aktivitāte šogad saglabājusies neparasti ilgi. Taču tas ir izskaidrojams ar salīdzinoši siltajiem laika apstākļiem," stāsta LIC direktora vietniece Velga Ķūse. "Parasti ērču aktivitātes sezona Latvijā novērojama no aprīļa sākuma līdz oktobra beigām, bet labvēlīgos meteoroloģiskos apstākļos tā var būt ievērojami garāka," norāda speciāliste.

LIC brīdina, ka ērces mājoklī var nokļūt arī ar eglīti vai egles zariem, tāpat daudzi pilsētnieki dosies uz laukiem, kur iecerējuši rotāt svētku eglīti dabā - mežā, dārzā vai mazdārziņos. "Lai ērces neaptumšotu svētku prieku, jo neviens nevar garantēt, vai piesūkusies ērce būs vesela, ir jāievēro drošības pasākumi," pauž Ķūse.

Infektologi atgādina - lai pasargātu sevi un bērnus no niknā parazīta uzbrukuma, ir jāizvēlas atbilstošs apģērbs, zem kura ērces nevarētu ielīst. Bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, krekls vai blūze jāieliek biksēs. Ieteicams vilkt gaišas drēbes, uz kurām ērces labi saskatāmas. Pārnākot no pastaigas, rūpīgi jāpārbauda, vai uz drēbēm un ķermeņa nav ērces.

Ja ērce piesūkusies – jāņem vērā, ka pareiza un ātra ērces noņemšana samazina inficēšanās risku gan ar Laima slimību, gan ar ērču encefalītu, norāda speciālisti. Nav pareiza sentēvu metode ērces noņemšanai pielietot eļļu, sviestu vai citas vielas, uzsver infektologi, aicinot noņemšanu uzticēt medicīnas personālam.

Personām, kas pēc ērces koduma inficējušās ar ērču encefalīta vīrusu, vienas līdz triju nedēļu laikā var novērot gripai līdzīgus simptomus (paaugstinātu temperatūru, galvassāpes un sāpes ķermenī), kas saglabājas apmēram nedēļu. Jau ar pirmajiem slimības simptomiem nekavējoties jādodas pie ārsta.

Vislabāk pret ērču encefalītu vakcinēties rudens vai ziemas periodā, jo tad līdz pavasarim izstrādāsies noturīga imunitāte. Kopumā vakcinēties var visa gada laikā, bet jāņem vērā, ka cilvēks imunitāti iegūst tikai pēc mēneša. Ilglaicīga imunitāte iestājas tikai pēc trešās potes.

Kopumā LIC šajā ērču aktivitātes sezonā ir noņemtas 2665 ērces, bet 4893 ērces cilvēki nodevuši laboratoriskai pārbaudei, lai konstatētu tās inficētību ar ērču encefalītu. Ērču inficētība šajā sezonā līdz šim ir 5,8%, kas liecina, ka inficēta bijusi katra septiņpadsmitā ērce.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!