Foto: F64
Tuvākajos mēnešos nenomaksāto siltumenerģijas parādu apjoms pieaugs, sasniedzot kritisko robežu, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" prognozē Latvijas Siltumuzņēmumu asociācijas (LSUA) prezidents, ekonomikas ministra ārštata padomnieks Edgars Vīgants.

Ja parasti parādu apjoms ir apmēram 15–20% no kopējiem rēķiniem, tad drīzumā atsevišķiem siltumenerģijas uzņēmumiem tas varētu sasniegt 35–40%. Šis cipars jau vedina secināt, ka siltumapgādes uzņēmumi būs sasnieguši kritisko parādu nenomaksāšanas līmeni, saka Vīgants.

"Līdz 1.martam nesamaksāto rēķinu apjoma ziņā gan vairumā uzņēmumu nav jūtamas ļoti krasas izmaiņas, ja salīdzina ar pērno gadu. Parādi ir, bet nav dramatiski," secina Siltumuzņēmumu asociācijas prezidents. ''Taču, tā kā ekonomiskais stāvoklis valstī kopumā ir satraucošs, prognozēju, ka situācija tuvākajā laikā pasliktināsies. Lai gan siltumenerģijas tarifi zemākas dabasgāzes cenas dēļ šajā apkures sezonā ir samazinājušies, tomēr tas nekompensē nomaksāto siltumenerģijas parādu apjomu, jo ir būtiski kritušies kopējie iedzīvotāju ienākumi."

"Tiem siltumapgādes uzņēmumiem, kuriem iepriekš parādi veidoja apmēram 20% no kopējiem rēķiniem, šogad nesamaksātās summas augs par 15–20 %," lēš Vīgants. "Tomēr domāju, ka vasarā situācija palēnām uzlabosies, jo vēsturiski ir iegājies, ka iedzīvotāji cenšas ar siltumapgādes parādiem tikt galā vasaras mēnešos."

Taču, salīdzinot ar citiem gadiem, šogad procentuāli vairāk nenomaksātu rēķinu paliks arī tādēļ, ka ir daudz tukšu dzīvokļu - apkurinātu neapdzīvotu platību, jo siltumapgādi atslēgt atsevišķiem dzīvokļiem ir daudz sarežģītāk nekā elektrību.

Lai veiksmīgi risinātu parādu atmaksu, svarīgs ir siltumapgādes uzņēmumu menedžmenta jautājums: kuros uzņēmumos tas ir prasmīgs, tur neveidojas tik lieli parādi, uzsver Vīgants.

Siltumapgādes uzņēmumi, lai norēķinos ar kurināmā piegādātājiem, meklē dažādus risinājumus gan kopā ar attiecīgās pilsētas pašvaldībām, gan arī risina sarunas ar kredītiestādēm par papildu līdzekļu piesaisti.

Latvijas Siltumuzņēmumu asociācija (LSUA) ir sabiedriska profesionāla organizācija, kas apvieno centralizētās siltumapgādes uzņēmumus, siltumiekārtu ražotājus, konsultantu un montāžas firmas, siltumiekārtu un aprīkojuma piegādātājus, kā arī atsevišķus individuālos biedrus. LSUA biedri – siltumražotāji - saražo ap 95% no Latvijā centralizēti saražotās siltumenerģijas.

Visu interviju ar Vīgantu lasiet biznesa portālā "Nozare.lv" sadaļā "Viedokļi, intervijas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!