Foto: stock.xchng
No 1.februāra SIA "Fortum Jelgava" siltumenerģijas tarifs samazināsies par 3,06 procentiem un tas būs 47,51 lats par megavatstundu, neskaitot pievienotās vērtības nodokli. Tas saistīts ar dabasgāzes tirdzniecības cenas samazināšanos, informēja SIA "Fortum Jelgava" komunikācijas vadītāja Guntra Matisa.

Katru mēnesi spēkā esošais siltumenerģijas tarifs mainās atkarībā no dabasgāzes tirdzniecības cenas attiecīgajā mēnesī. Saskaņā ar "Latvijas Gāzes" paziņojumā publicēto cenu prognozi gāzes tirdzniecības cena saglabāsies nemainīga arī martā un aprīlī - 210 lati par tūkstoti normālkubikmetru. Attiecīgi sagaidāms, ka arī siltumenerģijas tarifs martā un aprīlī Jelgavā saglabāsies šā brīža līmenī un būs 47,51 lats par megavatstundu.

Prognozētajām dabasgāzes cenām ir informatīvs raksturs, un tās var gan samazināties, gan palielināties. Tāpēc, ja dabasgāzes cena kāps, siltumenerģijas tarifs pieaugs, ja dabasgāzes cena samazināsies, samazināsies arī siltumenerģijas tarifs.

Pagājušā gada februārī siltumenerģijas tarifs Jelgavā bija identisks šā gada februārim - 47,51 lats par megavatstundu.

Lai nodrošinātu prognozējamus un tirgus situācijai atbilstošus siltumenerģijas tarifus, kā arī lai pilnveidotu siltumenerģijas ražošanu, "Fortum" Jelgavā būvē biomasas kurināmā koģenerācijas staciju, kura tiks nodota ekspluatācijā šā gada rudenī.

Līdzīgas biomasas koģenerācijas stacijas "Fortum" ir uzbūvējis Igaunijas pilsētās Tartu un Pērnavā, kurās līdz ar to ir vieni no zemākajiem siltumenerģijas tarifiem Igaunijā.

"Esam pārliecināti, ka pēc jaunās koģenerācijas stacijas darbības sākšanas izdosies samazināt arī siltumenerģijas tarifu kāpumu Jelgavā. Prognozējam, ka siltumenerģijas tarifs varētu samazināties par vidēji 10 procentiem," pauda SIA "Fortum Jelgava" valdes priekšsēdētāja Ginta Cimdiņa.

Jaunās biomasas koģenerācijas stacijas būvniecības darbi norit saskaņā ar grafiku un ir pabeigti par 90 procentiem, un janvārī ir veiksmīgi veikta katla spiediena pārbaude.

Patlaban notiek iekārtu uzstādīšana un ieregulēšana, kā arī telpu iekšējās apdares darbi. Pēc nodošanas ekspluatācijā jau 2013./1014.gada apkures sezonā stacija nodrošinās līdz 85 procentiem no Jelgavas centralizētās siltumapgādes jaudas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!