Foto: PantherMedia/Scanpix
Šā gada rudens Latvijā ir noslēdzies ar šim gadalaikam neraksturīgi siltu laiku, un novembra trešā dekāde ir bijusi piektā siltākā novembri noslēdzošā dekāde Latvijā pēdējos 88 gados, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra mājaslapā pieejamais meteorologu atskats uz laika apstākļiem mēneša iepriekšējā dekādē.

Apskatā teikts, ka šā gada novembra trešajā dekādē vidējā gaisa temperatūra bija + 4,4 grādi, kas ir 4,5 grādus augstāk par normu. Tādejādi aizvadītā mēneša noslēdzošā dekāde bijusi piektā siltākā novembra trešā dekāde Latvijā pēdējos 88 gados. Vissiltāk šajā laikā Latvijā ir bijis 2006.gadā, kad trešās dekādes vidējā gaisa temperatūra bija 2,2 grādus augstāka nekā šogad. Otra vissiltākā novembra noslēdzošā dekāde bija 2009.gadā.

Šogad siltākas nekā parasti bija visas trešās dekādes dienas, bet visvairāk – līdz +7,8 grādiem virs normas – gaiss sasila 27.novembrī. Šī aizvadītā mēneša diena pēc diennakts vidējās gaisa temperatūras bija otrā vissiltākā aiz 2006. gada 27.novembra. Savukārt pēc diennakts maksimālās gaisa temperatūras šā gada 27.novembris bija līdz šim vissiltākais Latvijā, sasniedzot drīzāk oktobrim raksturīgus +8 - +11 grādus. Daudzviet tika uzstādīti jauni konkrētās dienas konkrētajā vietā maksimālās gaisa temperatūras rekordi.

Aizvadītā mēneša trešās dekādes vēsākā diennakts bija 21. novembris, kad vietām Austrumlatvijā sals valdīja visu diennakti, naktī temperatūras stabiņam noslīdot līdz pat -6, -7 grādiem.

Novembra trešajā dekādē nokrišņu daudzums kopumā Latvijā bija 120% no normas ar teritoriālajām svārstībām –puse no normas sasniegta Rīgā, bet Cēsīs - līdz vairāk nekā divām dekādes normām līdzvērtīgs nokrišņu daudzums. Lielāki vai mazāki nokrišņi bija katru dekādes dienu, Visvairāk nokrišņi bija laikā no 25. līdz 28. novembrim. Vislielākais diennakts nokrišņu daudzums, kas gandrīz sasniedza visas dekādes nokrišņu normu, bija 28. novembrī Rēzeknes novada Griškānos.

Atbilstoši gaisa temperatūrai nokrišņi lielākoties bija lietus veidā. Atsevišķās dienās vietām Austrumlatvijā fiksēts īslaicīgais slapjais sniegs, 21. novembrī - arī sniegs, kas ātri izkusa, tā arī neizveidojot sniega segu. Tādējādi šā gada novembra trešā dekāde, tāpat kā 2006. un 2009. gadu novembru trešās dekādes, pagāja bez sniega segas visā Latvijā.

Toties šogad piedzīvoti rudens beigām – ziemas sākumam raksturīgi stipri vēji. 27. un 28. novembrī visā Latvijā vēja brāzmas sasniedza tuvu vētrai spēku, bet Kurzemes Baltijas jūras piekrastē vēja brāzmām bija ļoti stipras vētras spēks. Liepājas ostā brāzmu ātrums sasniedza 29, bet Ventspils ostā – 31 m/s. Brāzmām stipras vētras spēks bija arī Rīgas līča dienvidu daļā – Daugavgrīvā – 28 metrus sekundē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!