Skaidrība par AS "Latvenergo" plānotā Rīgas otrās termoelektrocentrāles (TEC-2) rekonstrukcijas projekta otro kārtu varētu būt ne ātrāk kā pēc diviem mēnešiem, pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā "100.pants" sacīja ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL).

Kampars norādīja, ka patlaban tiek vērtēti vairāki šī projekta aspekti. Pirmkārt, eksperti skata plānotā projekta finanšu pamatotību, un, otrkārt, tiek mēģināts prognozēt, kāds būs Latvijas un Baltijas enerģētikas tirgus 2015.gadā.

"Latvenergo" projekts pašlaik tiek vērtēts, jo Latvija ir saņēmusi pozitīvu Eiropas Komisijas (EK) lēmumu attiecībā uz Liepājas elektrostaciju.

Vienlaikus viņš norādīja, ka pastāv iespēja apturēt TEC-2 otro kārtu. Kampars arī pauda apņemšanos, ka gadījumā, ja šis projekts Latvijas valstij nebūs izdevīgs, viņš to neatbalstīs un savu akceptu projektam nedos.

Kā ziņots, EK apstiprinājusi lēmumu, kas neiebilst pret Latvijas izvēlēto atbalsta formu jaunas elektrostacijas projekta īstenošanā - jaudas maksājuma veidā, iepriekš intervijā Latvijas Radio sacīja enerģētikas komisārs Andris Piebalgs.

Kā sacīja komisārs, Latvijas valdībai ir tiesības izvēlēties, kuru projektu īstenot un atbalstīt - biomasas vai ogļu elektrostacijas būvniecību, taču vispirms ir jābūt skaidrai valsts atbalsta shēmai šim projektam.

Eiropas komisārs uzsvēra, ka šis EK lēmums nekādā gadījumā neattiecas uz "Latvenergo" plānoto TEC-2 rekonstrukcijas projekta 2.kārtu, kam uzņēmums paredzējis aizņemties 100 miljonus eiro (70,28 miljonus latu).

Savukārt ekonomikas ministrs jau iepriekš norādīja, ka pozitīva EK lēmuma par Liepājas projektu gadījumā TEC-2 rekonstrukcijas varētu arī nebūt.

Kā ziņots, Latvijas valdība ir konceptuāli izšķīrusies par jaunas cietā kurināmā elektrostacijas būvniecību Liepājas apkaimē, paredzot atbalstu jaudas maksājuma veidā. Lai Latvija varētu sākt elektrostacijas projekta īstenošanu, to nepieciešams saskaņot ar EK.

Zinātnieki par labāko vietu Kurzemē cietā kurināmā elektrostacijas būvniecībai atzinuši Liepāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!