Apmēram 100 Latvijas skautu ar svinīgu gājienu brīvdabas muzejā svētdien atzīmēs Svētā Jura dienu, informē sabiedrisko attiecību aģentūras "PR Stils" projektu vadītāja Ivita Pauliņa-Savicka.
Sākotnēji skauti pulcēsies brīvdabas muzejā pie Usmas baznīcas, lai nostātos svinīgajai ierindai un sniegtu ziņojumu skautu vadībai, bet vēlāk Usmas baznīcā notiks dievkalpojums, kurā īpašā litānijā tiks atzīmēti skautu likumi.

Mazskauti un guntiņas vienosies kopējās rotaļās, bet roveri un lielgaidas pārrunās vasaras nometņu plānus.

Šīs dienas atzīmēšanas pamatā ir leģenda par bruņinieku Svēto Juri, kurš divcīņā uzvarēja pūķi. Šo leģendu par simbolisku vadmotīvu labā uzvarai pār ļauno skautisma dibināšanas pirmssākumos pieņēma skauti Anglijā un vēlāk to pārņēma skauti arī citās valstīs, tajā skaitā Latvijā.

Skautisms un gaidisms ir jaunatnes neformālās audzināšanas kustība, kas papildina skolu un ģimeni. To mērķis ir audzināt jaunatni par krietniem un derīgiem savas valsts un pasaules pilsoņiem.

Skautisms pārstāvēts vairāk nekā 150 pasaules valstīs. Kopējais abu kustību dalībnieku skaits pasaulē ir lielāks par 35 miljoniem.

Skautisms Latvijā ir dibināts 1907.gadā, bet gaidisms - 1910.gadā. 1940.gadā šī kustība tika aizliegta. Pirms padomju okupācijas Latvijā bija 8500 skautu un 3000 gaidu. 1989.gadā skautu un gaidu kustība Latvijā tika atjaunota. Šobrīd tajā darbojas apmēram 1000 skautu un 1000 gaidu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!