Ja vēlēšanas būtu notikušas jūlijā, Saeimā būtu iekļuvušas seši politiskie spēki: apvienība "Saskaņas centrs"(SC), apvienība "Vienotība", Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), nacionālā apvienība "Visu Latvijai! – TB/LNNK"(VL-TB/LNNK), apvienība "Par labu Latviju" (PLL) un "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL), liecina socioloģisko pētījumu kompānijas SKDS aptauja.

Līdzīgi kā iepriekšējos mēnešos reitingu līderi ir SC, "Vienotība" un ZZS. No visiem balsstiesīgajiem par SC balsotu 18,1%, par "Vienotību" – 13,3%, par ZZS – 12,1%, par VL-TB/LNNK– 4,4%, par PLL – 3,8% un par PCTVL – 3,6%.

Taču, pieņemot, ka neizlēmušo balsis sadalās tieši proporcionāli jau izlēmušo pilsoņu balsīm, un veicot rezultātu pārrēķinu, SKDS aplēsa, ka 5% barjeru tāpat kā jūnijā kopumā pārvarētu sešas partijas vai to apvienības: SC, kas vēlēšanās būtu ieguvis 30,2% balsu, "Vienotība" – 22,1%, ZZS – 20,1%, VL – TB/LNNK– 7,3%, PLL – 6,4% un PCTVL – 6%.

Mazāku sabiedrības atbalstu jūlijā ir saņēmušas apvienība "Atbildība" – 1,6% un partija "Par prezidentālu republiku" – 1, 1%. Citas partijas būtu ieguvušas mazāk par 1% balsu katra.

Kopumā 40% balsstiesīgo nespēja izvēlēties partiju, par kuru balsot, turklāt no tiem 18,5% apgalvoja, ka nepiedalītos vēlēšanās, bet 21,5% atzina, ka vēl nav izlēmuši.

Mēneša laikā partiju popularitāte nav būtiski mainījusies. Praktiski nemainīga ir palikusi SC, "Vienotības", VL-TB/LNNK, PLL un PCTVL popularitāte, bet atbalsts ZZS mēneša laikā varētu būt nedaudz pieaudzis, secina SKDS.

Dati iegūti SKDS Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju aptaujā, veicot tiešās intervijas respondentu dzīves vietās. Kopumā tika aptaujāti 884 Latvijas pilsoņi vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!