Foto: PantherMedia/Scanpix

Oktobrī salīdzinājumā ar septembri ir augusi partijas "Vienotība", Nacionālās apvienības (NA) un arī "Saskaņas centra" (SC) popularitāte, bet samazinājusies Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un Reformu partijas (RP) atbalstītāju skaits, liecina laikrakstā "Neatkarīgā" publicētie pētījumu centra SKDS oktobra aptaujas dati.

SC vairojusi savu atbalstītāju loku no 21,3% septembrī līdz 23,3% oktobrī, "Vienotība" attiecīgi no 14,3% līdz 15,4%, bet NA – no 7,8% līdz 7,9%. Savukārt ZZS piekritēju loks sarucis no 11,6% septembrī līdz 11,2% oktobrī un RP – no attiecīgi 3,4% līdz 2,4%. Līdz ar to 5% barjeru iekļūšanai Saeimā pārvarētu vien četras partijas – SC, "Vienotība", ZZS un NA.

Sociologs Arnis Kaktiņš, vērtējot oktobra datus, laikrakstam atzinis, ka lielas pārmaiņas tajos nav saskatāmas. Drīzāk – nostiprinās līdzšinējās tendences.

Otro mēnesi pēc kārtas turpina kāpt "Vienotības" popularitāte. Tas, pēc Kaktiņa domām, varētu būt skatāms kontekstā ar iedzīvotāju uzskatiem par norisēm valstī kopumā. Eiropas Komisijas veidotā "Eirobarometra" pētījumi liecina, ka Latvijas sabiedrība ir pesimistiski noskaņota, tomēr pēdējā laikā vērojama tendence nedaudz samazināties to cilvēku skaitam, kuri uzskata, ka "lietas Latvijā neiet pareizā virzienā". Šie cilvēki, iespējams, piešķīruši premjera partijai papildu vienu procentpunktu salīdzinājumā ar septembri, lēš sociologs.

"Neatkarīgā" raksta, ka kāpums pēc pāris mēnešu pauzes vērojams arī SC popularitātē, tomēr Kaktiņš to vērtējis piesardzīgi. Viņaprāt, vispirms jānoskaidro, vai arī novembrī šī tendence turpināsies, un tādā gadījumā jau varēs izteikt nopietnākus secinājumus. Piemēram, ka latvieši, kuri valsts valodas referenduma dēļ pazuda no šīs partijas atbalstītāju loka, tagad pamazām atgriežas.

Par RP reitinga kritumu eksperti esot vienisprātis – to tieši ietekmē vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža konflikts ar Ventspils mēru Aivaru Lembergu, raksta "Neatkarīgā".

Avīze arī atzīmē, ka SKDS aptauja uzrāda samērā augstu izlēmušo iedzīvotāju skaitu. Uz jautājumu – ja vēlēšanas notiktu rīt – tikai 19,5% respondentu nav spējuši atbildēt, par ko balsotu. Savukārt 15,5% apņēmušies vēlēšanās nepiedalīties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!