Premjers Andris Šķēle nav mainījis savu pārliecību, ka bijušo VDK štata un ārštata darbinieku uzvārdi ir jāpublisko.
Viņš arī domā, ka, iespējams, būtu nepieciešams noteikt noilgumu, pēc kura beigām vajadzētu atcelt likumā noteiktos ierobežojumus, premjers pauda BNS otrdien pēc tikšanās ar koalīcijas frakciju vadību.

Šķēle uzsvēra, ka atbalsta tā saucamo "čekas maisu" publiskošanu īpaši nekavējoties, tomēr nekādu konkrētu termiņu neminēja.

Pēc tam kad šī problēma būs atrisināta, varētu izvērtēt iespēju noteikt laika periodu, pēc kura, kompleksi izvērtējot likumdošanu, varētu atcelt pašlaik čekistiem noteiktos ierobežojumus, piemēram, kandidēt vēlēšanās.

Šķēle norādīja, ka sods par kolaboracionismu nevar būt mūžīgs un Latvijai līdz ar iestāšanos Eiropas Savienībā varētu rasties nesaprašanās ar starptautiskajām organizācijām šādu ierobežojumu dēļ.

"ES var prasīt, kas tie par ierobežojumiem un kāpēc," uzsvēra premjers.

BNS jau ziņoja, ka Tautas partijas (TP) frakcija, kuru pārstāv arī premjers, galīgo lēmumu par veidu, kā publiskot "čekas maisu" saturu, gatavojas pieņemt trešdien. Iespējams, frakcija varētu atbalstīt ideju, ka VDK štata un ārštata darbinieku saraksti jānodod atklātībai un tie ir pieejami katram interesentam.

Deputāts Jānis Lagzdiņš, kurš vadīja TP darba grupu, sarunā ar BNS pieļāva iespēju, ka "čekas maisu" atvēršana netiks risināta, izmantojot likumprojektu.

Pārliecību, ka likumprojekts nav vienīgā iespēja panākt "čekas maisu" publiskošanu, darba grupa ieguvusi pēc konsultācijām ar vēsturniekiem, arhīvu speciālistiem, Totalitārisma seku dokumentēšanas centra darbiniekiem un citiem ekspertiem.

Jau vēstīts, ka ar ideju par nepieciešamību publiskot tā saucamo čekas maisu saturu pagājušajā rudenī klajā nāca Tautas partija un apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK.

Pēc politiķu domām, ir pēdējais laiks publiskot to personu vārdus, kuri savulaik sadarbojušies ar VDK un piedalījušies represijās pret latviešu tautu.

Toreiz politiķi uzskatīja, ja visu bijušo čekistu uzvārdi taps nodoti atklātībai, tas mazinās spriedzi sabiedrībā un nepieļaus šantāžas iespējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!