Foto: LETA
Tautas partijas (TP) biedri kongresā šīs nedēļas nogalē izšķirsies starp divām iespējām – TP iet ar savu sarakstu rudenī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās vai nē, - portālam "Delfi" sacīja TP līderis un "tēvs" Andris Šķēle, atturoties komentēt TP Jaunatnes organizācijas (TPJO) rosināto likvidēt partiju.

TP līderis sacīja, ka patlaban partijā tiek izskatīti un balsojumam TP kongresā 9.jūlijā tiks piedāvātas divas iespējas – vai partijai ar savu sarakstu virzīties uz rudenī gaidāmajām vēlēšanām vai nē. Škēle gan neizslēdz, ka kongresa laikā no TP biedriem varētu sekot kādi "apakšvarianti", piemēram, ka vēlēšanās varētu startēt jauniešu saraksts. Kongresā tad arī tiks lemts par šiem potenciālajiem apakšvariantiem, noteica TP līderis.

"TP ir vairāk nekā 1200 cilvēku. Grūti pateikt, ko katrs no biedriem piedāvās," izvairīgi noteica Šķēle, aicinot "nespekulēt" par partijas iespējamo likvidāciju. "Atturēšos par to [TP likvidāciju] vairāk runāt, it sevišķi ņemot vērā publisko fonu," teica TP līderis. Viņš sacīja, ka neesot informēts par to, ka šaurā lokā tiekot apsvērta arī TP likvidēšana. Tas, pēc portāla pietiek.com vēstītā, tiekot apsvērts kā viens no iespējamiem variantiem.

Jau ziņots, ka TPJO 9.jūlijā gaidāmajā TP ārkārtas kongresā rosinās partiju likvidēt. TPJO arī aicina tos deputātus, kurus gaidāmajā referendumā Latvijas pilsoņi, visticamāk, atlaidīs, vēlēšanās nekandidēt.

TPJO pirmdien izplatītajā paziņojumā norāda: "Šis noteikti ir smagākais lēmums, kādu TPJO ir nācies pieņemt, taču šodien – laikā, kad sabiedrībā nav pieprasījuma pēc labējas un konservatīvas politikas, laikā, kad ir uzsākts krusta karš pret veiksmīgākajiem un spējīgākajiem, laikā, kad sabiedrība tiek pulcināta zem saukļiem "Nabadzība ir labi!", mēs neredzam iespēju, kā Tautas partija varētu realizēt savu programmu un pastāvēt par tās dibināšanas Manifestā ietvertajā vērtībām. Ar nožēlu arī jāsecina, ka Latvijā tiek tiražēts mīts: uz cilvēku pulcēšanos partijās ir jāskatās vismaz aizdomīgi. Šādā situācijā mēs nevaram ļaut partijai iznīkt."

Vaicāta, ko TP jaunieši domājuši ar partijas iznīkšanu, TPJO pārstāve Sarmīte Kolāte portālam "Delfi" sacīja: ja TP kongresā tiks izlemts nestartēt vēlēšanās, tad partija "turpinātu agonēt". "Labāk tad aiziet ar godu," noteica Kolāte. Viņa gan apšaubīja, ka varētu tikt atbalstīts Šķeles pieminētais apakšvariants – par TP jauniešu saraksta izveidi kandidēšanai vēlēšanās. Šāda versija ir izskatīta, taču TPJO tam nav atbalsta, jo nav ticības, ka šāds saraksts vēlēšanās varētu pārvarēt 5% barjeru, teica Kolāte.

Portāls pietiek.com, atsaucoties uz informētiem avotiem, vēstīja, ka līdztekus iespējai likvidēt TP tiekot apsvērta iespēja startēt vēlēšanās ar "jauniešu sarakstu", kurā nebūtu ne Andra Šķēles, ne kāda no TP plaši zināmajiem politiķiem. Partijas iekšienē ir cerība, ka tas TP noņemtu "oligarhu partijas" zīmogu. Šķēle esot pieņēmis lēmumu atkal pamest politiku un pievērsties tikai biznesam.

Ja tiktu pieņemts lēmums likvidēt TP, tad šāds juridisks risinājums atbrīvotu TP no tiesas piespriesto 1,03 miljonu latu atmaksas valsts budžetā, kas nelikumīgi iztērēta "pozitīvisma kampaņā".

Kopš 2007. gada, kad spēkā stājās jaunais Politisko partiju likums, nav bijis precedenta, ka kāds politiskais spēks izmantotu iespēju uzsākt bankrota procedūru. Likums paredz, ka tiesa, pieņemot lēmumu par partijas darbības izbeigšanu uzsāktās bankrota procedūras dēļ, nosaka partijas īpašuma atsavināšanu par labu valstij, ja likums nenosaka citādi.

TP kasācijas instancē turpina tiesvedību par 1,03 miljonu latu pārskaitīšanu valsts budžetā, ko Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs aprēķinājis kā pretlikumīgi saņemtus un iztērētus finanšu līdzekļus. Tos TP iztērēja 2006. gada priekšvēlēšanu jeb tā dēvētajā pozitīvisma kampaņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!