Pastarpināti iegādājoties 35% SIA "Ekodoktrīna" kapitāldaļu, atkritumu savākšanas un pārstrādes biznesā iesaistījušās bijušā Tautas partijas (TP) līdera Andra Šķēles dzīvesbiedre Kristiāna Lībane-Šķēle (TP), meitas Madara Šķēle un Anete Šķēle-Pētersone, kā arī viņam piederošā SIA "Uzņēmumu vadība un konsultācijas" (UVK) valdes loceklis Edgars Šķenderis, liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas SIA "Lursoft" informācija.
Pārējie "Ekodoktrīnas" līdzīpašnieki ir vairākām ar "Parex banku" saistītām personām piederošais SIA "Wheaton Parks" - 25,10% daļu, kā arī bijušajam Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa, ekonomikas ministra Aināra Šlesera (LPP), Rīgas mēra Gundara Bojāra (LSDSP) un Saeimas priekšsēdētājas Ingrīdas Ūdres (ZZS) padomniekam Anatolijam Jerumanim piederošā SIA "Eksetekss" - 39,90% daļu.

"Ekodoktrīnas" vārds līdz šim publiski izskanējis saistībā ar darbības plāniem Getliņu izgāztuvē atkritumu šķirošanas un pārstrādes jomā. "Ekodoktrīna" kopā ar Rīgas domei un Stopiņu pagastam piederošo SIA "Getliņi Eko", kas apsaimnieko izgāztuvi, 2005.gadā dibinājusi pilnsabiedrību "Ekodoktrīna-Getliņi".

"Getliņi Eko" valdes locekle Aija Breikša teica, ka pilnsabiedrība izveidota, lai veicinātu un attīstītu atkritumu šķirošanu. "Tomēr, ņemot vērā ekonomisko situāciju, reāla darbība netika uzsākta," skaidroja Breikša, kura "ļoti skeptiski" raugās uz pilnsabiedrības nākotni pie esošajiem tarifiem.

"Ekodoktrīna" kapitāldaļas Šķēles un Šķendera pastarpinātā īpašumā nonākušas, kad viena no viņu kontrolētajām māsasfirmām, kuras vieno ne tikai īpašnieki, bet arī līdzīgie nosaukumi, - SIA "INPO 12" - šā gada 27.jūlijā no Valda Rupmeja iegādājusies 100% kapitādaļu uzņēmumā "Tehnoinvest", kam pieder 35% "Ekodoktrīna" daļu.

"INPO 12" vienīgā īpašniece ir SIA "Privāto aktīvu pārvalde" (PAP), kas savukārt pilnībā pieder SIA "Sabiedrība privātajiem ieguldījumiem" (SPI). Lībanes-Šķēles īpašumā ir 30% SPI daļu, Madaras Šķēles un Anetes Šķēles-Pētersones - katrai pa 25%, bet Šķendera - 20% daļu.

Ne Lībane-Šķēle, ne Šķenderis, ne Rupmejs, kurš iepriekš bijis vai joprojām ir iesaistīts vairākos enerģētikas projektos - Grobiņas "Vēja parki", AS "Valmieras enerģijas", SIA "Liepājas enerģija", "Tehnoinvest" pirkšanas-pārdošanas darījumu komentēt nevēlējās.

Rupmejs joprojām ir gan "Ekodoktrīnas", gan "Tehnoinvest" valdes priekšsēdētājs. "Ekodoktrīna" valdes locekļi ir Jerumanis un ar "Parex banku" saistītā Jevgenija Suprugova.

Rupmejs savulaik vadīja arī Grobiņas vēja elektrostacijas īpašnieci SIA "Rets investīcijas", kas piederēja Gērnsi salā reģistrētajai ārzonas kompānijai "Hollyoak Holdings Limited". Šo ārzonas firmu savulaik pārstāvēja Maikls Nagle, kurš darbojās arī digitāls televīzijas krimināllietā iesaistītās kompānijas "Kempmayer Media Limited" (KML) līdzīpašniecē - firmā "Ratcliff Limited" ("Ratcliff"). Atļaujas vēja parka darbības sākšanai 2000.gada maijā izsniedza toreizējais premjers Šķēle, kurš īslaicīgi ieņēma arī ekonomikas ministra amatu.

Saskaņā ar "Lursoft" informācija, Šķēļu un Šķendera pastarpināti iegādātajam uzņēmumam "Tehnoinvest" pieder arī 1,2% koģenerācijas stacijas īpašnieces SIA "Juglas jauda" daļu.

Agrāk "Tehnoinvest" piederēja arī SIA "Bioinvest", kas savukārt ir vienas no Rīgas lielākajām atkritumu izvešanas firmām - SIA "Nelsen" - vienīgā īpašniece. 2005.gadā "Nelsen" īpašniece tika pārdota konkurējošās atkritumu apsaimniekošanas firmas "Hoetika" bijušajam ģenerāldirektoram Ērikam Zaporožecam. Patlaban "Nelsen" valdes priekšsēdētājs ir bijušais "Latvijas Valsts radio un televīzijas centra" (LVRTC) vadītājs Māris Pauders, kuram digitālās televīzijas krimināllietā uzrādīta apsūdzība par lielas krāpšanas mēģinājuma atbalstīšanu un par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Šķēles ģimenes un Šķendera kontrolētajām firmām ar līdzīgajiem nosaukumiem "INPO" pilnībā vai daļēji pieder tādi uzņēmumi kā AS "Valmieras piens", lielu nekustamo īpašumu pārvaldošā SIA "Beverīnas īpašumi", Rīgas ostā strādājošie SIA "Rīgas Pasažieru terminālis" un SIA "Rīgas jahtu centrs Andrejosta" u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!