Foto: F64

Partijas "Vienotība" pārstāvji pauž, ka politiskais spēks ir nopietnu pārmaiņu priekšā – tā dēvētais partijas liberālais spārns apsver iespēju radīt jaunu partiju, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Ilze Viņķele (V) raidījumam pauž, ka partijas sašķelšanās ir neizbēgama. Iespēju pamest "Vienotību" Saeimas frakcijā bez Viņķeles šobrīd nopietni apsver arī Ints Dālderis, Andrejs Judins, Aleksejs Loskutovs un Lolita Čigāne, kuri jau ilgstoši kritizē partijas uzņemto politisko kursu un Solvitas Āboltiņas ietekmi politiskajā spēkā.

Kā galveno iemeslu jauna politiskā spēka veidošanai Viņķele minēja to, ka pašlaik ir "neapmierināts pieprasījums pēc liberāli centrisku vērtību pārstāvības politikā un, visticamāk, esošais politiskais spektrs to nespēs nodrošināt uz nākamā gada vēlēšanām." Politiskā spēka veidošana esot atkarīga no sabiedrības pieprasījuma, uzsvēra politiķe.

Sarunas par jaunas partijas veidošanu gan notiekot neoficiāli. Lēmumu nebūšot, kamēr Saeima neapstiprinās nodokļu un veselības jomas reformas, ko šomēnes paredzēts izdarīt. Skaidrībai par partijas veidošanu jābūt līdz septembra sākumam, jo, lai piedalītos Saeimas vēlēšanās, partiju jāreģistrē gadu iepriekš, atgādina raidījums.

Viņķele neizslēdz, ka pati politiku varētu pamest, jo esot svarīgi, lai jauno partiju neasociē ar "Vienotības" problēmām.

Savukārt partijas "Vienotība" pārstāvis, Eiroparlamentārietis Artis Pabriks norādīja, ka pienācis laiks sākt sarunas par četru labējo partiju apvienošanu. Proti, šādā apvienībā varētu ietilpt Mārtiņa Bondara vadītā Latvijas Reģionu apvienība, Jura Pūces vadītā "Latvijas Attīstībai" un Jāņa Bordāna Jaunā Konservatīvā partija.

Pabriks akcentēja, ka visas partijas vēlas eiropeisku, demokrātisku, tiesisku vidi un vēlas Latviju redzēt kā rietumniecisku valsti. "Apvienojoties mēs varam iegūt kārtīgu vilkmi un uzvarēt, jebkurš cits variants būtu daļēja sakāve," sacīja Pabriks.

Pabrika piesauktie sadarbības partneri gan raidījumam pauda šaubas par pievienošanos "Vienotībai" tās pašreizējā veidolā.

Savu viedokli par "Vienotības" šķelšanos pauda arī Zaļo un Zemnieku savienības politiķis Augusts Brigmanis, kurš norādīja, ka partijai pienācis izšķiršanās brīdis, jo laiks līdz vēlēšanām ir pietiekami īss.

Savukārt Viņķele norādīja, ka ZZS nākotnes labā "Dūklava kungs jātriec ar koku tūliņās no kabineta prom, lai tā partija vienkārši ar to traumu nedzīvo visus nākamos gadus."

Vēstīts, ka Dūklava vārds parādījies plašsaziņas līdzekļos nopludinātajās "Rīdzenes sarunās". Žurnāla "Ir" rīcībā esošā informācija liecina, ka Dūklavs 2010. gadā Aināram Šleseram kā Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājam palūdzis "vienu praktisku jautājumu". "Man arī tanī skaitā ostā viens zemes gabals pieder tīri privāti," Šleseram stāstījis ministrs. Īpašums esot Daugavas kreisajā krastā, vairāku hektāru plašs. "Tur zem vienas firmiņas jeb zem divām viņš tagad ir piereģistrēts."

Dūklavs pēc šīs publikācijas noliedza, ka viņam piederētu minētais zemesgabals. "Tās ir muļķības, cilvēkiem laikam nav, ko rakstīt. Neesmu lasījis žurnālu "Ir", un nelasu to," sacīja Dūklavs, vienlaikus noliedzot, ka viņam piederētu zeme Rīgas brīvostas teritorijā.

Dūklava amatpersonas deklarācijās nav atrodama informācija par īpašumu brīvostas teritorijā. Taču Viņķele un vēl četri "Vienotības" deputāti lūdza VID pārbaudīt ministra deklarācijās paustās informācijas patiesumu. Pārbaudi par, iespējams, nedeklarēto īpašumu sācis arī KNAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!