Foto: Shutterstock

Skolēnu testēšana ir mazāka neērtība nekā attālinātas mācības, otrdien ministriem un ekspertiem diskutējot par skolēnu testēšanas pret Covid-19 grūtībām uzsvēra Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) valdības sēdē informēja par konstatētajām problēmām skolu testēšanā, kā arī plānotajiem risinājumiem. Viņš norādīja, ka nedēļā no 6. līdz 10. septembrim notiek pilotprojekts – klašu testēšana ar "košļājamajiem kociņiem" un testu plašāku "pūlošanu", kas būtu ērtāk, ātrāk, lētāk, kā arī būtu mazāka laboratoriju noslodze.

Tāpat sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju plānots līdzšinējās testēšanas algoritma izvērtējums un konceptuāla vienošanās par algoritma izmaiņām, kur tiktu ņemts vērā testēšanas mērogs un regularitāte, piemērotākās metodes un izmaksas, saziņas un informācijas apmaiņas kārtība, kā arī projekta vadība un problēmu risināšanas kārtība, skaidroja veselības ministrs.

Pavļuts sacīja, ka informatīvais ziņojums par situāciju un algoritma izmaiņām varētu tikt sagatavots uz Ministru kabineta 14. septembra sēdi.

Uzklausot Veselības ministrijas sniegto aktuālo informāciju par situāciju ar Covid-19 izplatību un skolēnu testēšanas gaitu, satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) pauda apbrīnu par Latvijas izglītības un veselības darbinieku pūlēm, nodrošinot skolēnu testēšanu pret Covid-19. Vienlaikus ministrs atzina, ka viņam šī metode atgādinot tautas skaitīšanu, kas gan tiekot rīkota daudz retāk, turpretī skolēni visā Latvijā tiek testēti reizi nedēļā. Linkaits vēlējās zināt, cik ilgi Latvijā skolēni tiks testēti un kādas ir šīs metodes izmaksas.

Savukārt ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) izteica pateicību visiem iesaistītajiem speciālistiem, kuri nodrošina šo apjomīgo testēšanu, kā arī rosināja "nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu" un atļaut ar šiem testiem vismaz pirmajās divās dienās saņemt arī pakalpojumus tā dēvētajā "drošajā režīmā". Viņa ieskatā tas būtu atbalsts arī uzņēmējiem.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga aicināja valdību steidzami mainīt testēšanas nosacījumus, rosinot paredzēt, ka gadījumā, ja klasē kādam skolēnam tiek konstatēta saslimšana ar Covid-19, tad visa klase netiktu sūtīta karantīnā, bet gan būtu jānodrošina operatīvs atkārtots tests, lai skolēni varētu turpināt mācības.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) informēja kolēģus, ka skolēnu testēšanas metode tiek izmantota arī citviet Eiropā. Vienlaikus viņa stāstīja, ka patlaban attālinātās mācības karantīnas dēļ ir tikai vienā Latvijas skolā, bet jau nākamnedēļ tā varētu atgriezties pie klātienes mācībām. Savukārt 22 pašvaldībās kopumā 65 skolās karantīnā atrodas vai attālināti mācās atsevišķas klases.

Ministru prezidents secināja, ka kopumā tiek pildīta valdības apņemšanās, proti, skolas turpina mācības nodrošināt klātienē. Tajā pašā laikā viņš piebilda, ka gadījumā, ja kāda klase atrodas desmit dienu karantīnā, tad tas ir tāpēc, lai izvairītos no Covid-19 izplatības.

"[Skolēnu testēšana rada] neērtības, bet, salīdzinot ar neērtībām, nodrošinot mācības attālināti, situācija ir atšķirīga," secināja Kariņš.

Vienlaikus viņš pauda cerību, ka Veselības ministrija drīzumā izstrādās priekšlikumu – pie kādas vakcinācijas aptveres Latvijā varētu atcelt ierobežojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!