Rīgas Doma kora skolas 10.klases skolēni nosūtījuši vēstuli Valsts vides dienesta (VVD) ģenerāldirektoram Vilim Avotiņam, kurā informē par aizdomām par neatļautu ziloņkaula un vaļa zoba izstrādājumu pārdošanu Rīgas suvenīru tirgotavās.
Klase informē, ka šī gada sākumā veikusi pētījumu par CITES noteikumu ievērošanu Rīgas veikalos un apmeklējusi vairākas galvaspilsētas, pārsvarā dzintara, rotaslietu tirdzniecības vietas, kur pārdošanā bija arī izstrādājumi no ziloņkaula, mamutkaula un vaļa zoba.

Veikalu vitrīnās atradušies arī dažādi koraļļi un jūras zvaigznes. Bet uz ielām tūristus vilinājuši dzintarā iekausēti īsti skorpioni, gliemežvāki un mazās jūraszvaigznītes. “Šāda dzīvnieku izmantošana mūs uztrauca un mēs par to informējām savus skolasbiedrus, vecākus, arī sabiedrību ārpus skolas,” vēstulē VVD priekšniekam raksta Rīgas Doma kora skolas skolēni.

Viņi nesen vēlreiz apstaigājuši daļu no šīm tirdzniecības vietām un rotaslietu veikalā zem Rīgas Domes atklājuši, ka pārdošanā vēl joprojām ir izstrādājumi no vaļa zoba, piedevām, bez sertifikāta.

“Zināms, šie dzīvnieki un to izstrādājumi ir iekļauti CITES konvencijā kā aizsargājami, un mums ir radušās aizdomas par neatļautu vaļa zoba un, iespējams, ziloņkaula izstrādājumu piedāvājumu,” norāda skolēni.

Skolēni arī norāda, ka Rīgā – Smilšu ielā tiek pārdoti dzintarā iekausēti skorpioni, gliemežvāki un citas dzīvas radības, un vēlas uzzināt, vai šajās tirdzniecības vietās ir atļauts tirgot izstrādājumus no vaļa zoba, ziloņkaula un iekausētiem dzīvniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!