Foto: DELFI
Skolotājiem ir jāsaņem papildu samaksa par skolotāju darbu, nodrošinot bērnu iknedēļas Covid-19 testēšanu – tā portālam "Delfi" norādīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) Inga Vanaga.

"Skolotājiem ir jāinformē gan skolēni, gan vecāki, jāorganizē tas viss noteiktos laikos, skolēnus dala arī mazākās grupiņās. Nav tā, ka 30 skolēni vienlaicīgi telpā spļauj. Viņiem ir jāizdala šie trauciņi, viņiem ir jāpaseko, lai tie ir pareizi, īpaši maziem bērniem. Ir jāuzmundrina, jāiedrošina, jāpaskatās, vai viņš pareizi visu ir izdarījis," papildu pienākumu slogu iezīmēja Vanaga.

No skolotāja profesijas standarta izrietošajos uzdevumos un pienākumos nav iekļauta skolotāju profesijas standartā noteikto pienākumu un uzdevumu klāstā, līdz ar to siekalu ņemšana laboratoriskajiem izmeklējumiem ir uzskatāma par papildu darbu, kas būtu attiecīgi jāapmaksā, norāda arodbiedrība.

Valdības lēmums paredz, ka skolām ir jāorganizē pamatizglītības un vidējās izglītības pakāpes izglītojamo testēšanu atbilstoši Slimību profilakses un kontroles centra tīmekļvietnē publicētajam algoritmam. Šos pienākumus, kā vēstīts arodbiedrības publiskajā paziņojumā, uzņemas skolotāji.

Kā raksta arodbiedrība, Darba likuma 65. panta pirmā daļa nosaka, ka darbiniekam, kas pie viena un tā paša darba devēja līdztekus nolīgtajam pamatdarbam veic papildu darbu, ir tiesības saņemt atbilstošu piemaksu par šāda darba veikšanu. Tādejādi, ja piemaksa par papildu darbu netiek nodrošināta, tad darbiniekam ir tiesības atteikties no papildu darba pienākumu veikšanas.

"Skolotājam šis darbs neaizņem piecas minūtes, tas ir krietni vairāk, ja mēs ņemam vērā visu šo procesu, sākot no noformēšanas līdz siekalu testu nodošanai. Jā, protams, var atšķirties [darba apjoms], ja kaut kur veiksmīgāka sadarbība ar laboratorijām. Jebkurā gadījumā ir iespējams šo vidusceļu atrast. Mēs neprasām, lai uzskaitītu katru minūti, bet tomēr veikt kādas piemaksas par papildu pienākumu veikšanu," teica Vanaga.

Jau ziņots, ka 2021./2022. mācību gadā viens no būtiskākajiem nosacījumiem mācības klātienē epidemioloģiski droši ir regulāra skolēnu Covid-19 testēšana jeb iknedēļas skrīnings. Visiem skolēniem līdz 12. klasei, kuriem nav Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, jāveic valsts apmaksāts Covid-19 siekalu tests.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!