Foto: DELFI Aculiecinieks
Rudens un ziemas periodā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) gandrīz ik dienas saņem izsaukumus uz mazdārziņu rajoniem, kur ugunsgrēks izcēlies kādā no dārzu mājiņām, un arī trešdien noticis šāds ugunsgrēks, kurā gājis bojā cilvēks, informē dienests.

Trešdien plkst.19:29 tika saņemta informācija, ka Ventspilī, Celtnieku ielā, deg dārza mājiņa. Kad pēc 6 minūtēm notikuma vietā ieradās ugunsdzēsēji glābēji, 15 kvadrātmetru lielā mājiņa jau dega ar atklātu liesmu, taču pēc nepilnām 5 minūtēm ugunsgrēks tika nodzēsts.

Krāsmatās tika atrasts bojā gājis cilvēks, kura personību skaidro Valsts policija.

VUGD norāda, ka šis gadījums ir raksturīgs – pārsvarā dārza mājiņas ir nelielas, būvētas no koka un pāris minūtēs nodeg līdz pamatiem. Tās arī ir piemērotas tikai dārzkopības inventāra glabāšanai, bet ne dzīvošanai. Ja ugunsgrēks izceļas dienas laikā, to ātrāk pamana un nodeg tikai pati dārza mājiņa. Daudz traģiskāki ugunsgrēki notiek nakts laikā, kad cilvēki guļ, atzīst ugunsdzēsēji.

Mazdārziņu ugunsgrēkos bojāgājušie lielākoties ir bezpajumtnieki, kas cenšas dārza mājiņās patverties no aukstuma un lieto nedrošas sildierīces. Tā kā šie nelūgtie viesi visai bieži mēdz būt alkohola reibumā, tie nereti arī aizmieg ar kvēlojošu izsmēķi rokā vai arī nomet to, kur pagadās. Bijuši pat gadījumi, kad bezpajumtnieks, lai sasildītos, dārza mājiņā uz grīdas sakur ugunskuru.

Nereti arī mazdārziņu apsaimniekotāji, mēģinot paildzināt dārzkopības sezonu, savās dārza mājiņās, kas nereti ir paredzētas tikai instrumentu glabāšanai, paši ierīko dažādas apkures ierīces vai arī izmanto vecus elektriskos sildītājus, kuri iespējams ir bojāti. Arī tas ātri vien var izraisīt ugunsgrēku, brīdina VUGD.

VUGD statistika liecina, ka šogad dārza mājiņu ugunsgrēku skaits ir pieaudzis. Visa 2010. gada laikā valstī tika reģistrēti 346 šādu objektu degšanas gadījumi, bet šogad reģistrēti jau 395 gadījumi. Ugunsgrēkos dārza mājiņās aizvadītajā gadā gāja bojā 16 cilvēki, bet šogad – 10.

VUGD aicina visus mazdārziņu īpašniekus dārza mājiņās, kur tas nav paredzēts, neizbūvēt krāsniņas, kā arī lietot tikai darba kārtībā esošas elektroietaises, kuru jauda nav lielāka nekā to pieļauj mājiņas elektroinstalācija. Savukārt ziemas periodā glābēji aicina parūpēties, lai dārza mājiņas tiktu noslēgtas tā, lai tur nevarētu iekļūt nepiederoši cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!