Būtiskākie aizejošā gada notikumi aizsardzībā ir Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru jauno lauka formastērpu ieviešana un Rīgā veiksmīgi noorganizētā NATO sanāksme, uzskata aizsardzības ministrs Atis Slakteris (TP).
"Formu ieviešana bija vēsturisks lēmums, jo tādas lietas kā jaunu armijas formu ievieš reizi dažās desmitgadēs," uzsvēra ministrs. Uzdevums ieviest jaunas formas tika definēts jau 2004.gadā. Pēc Slaktera teiktā, jauna parauga formu ātrāku ieviešanu kavēja aizsardzības ministru maiņa.

Patlaban karavīri starptautiskajās militārajās operācijās Afganistānā un Irākā jau valkā jauno formastērpu virsējo daļu. Formastērpus kopā ar jauno ekipējumu pilnībā plānots ieviest nākamā gada laikā.

Jaunie formastērpi apdrukāti ar regulāras formas kvadrātiem, kas panāk optisku efektu, ļaujot karavīram būt grūti pamanāmam jebkuros ģeogrāfiskajos apstākļos. Formastērpi izstrādāti tā, lai būtu piemēroti visu dienesta uzdevumu izpildei laika apstākļos no mīnus 30 līdz plus 50 grādiem.

Jaunais formastērps apstiprināts NBS lietošanai tuvākajiem desmit gadiem ar iespēju pēc astoņiem gadiem pārskatīt formastērpu atbilstoši mainīgajai operatīvi taktiskajai situācijai starptautiskajās operācijās.

Kā otru gada nozīmīgāko notikumu Slakteris minēja novembrī Rīgā notikušo NATO sanāksmi. Ministrs atzina, ka šī pasākuma laikā par drošību atbildīgo dienestu sadarbība notikusi tik augstā līmenī, kā nekad iepriekš kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas.

Aizsardzības ministrs solīja, ka nākamgad Aizsardzības ministrija (AM) pastiprināti strādās pie NBS publiskā tēla uzlabošanas. Plānots akcentēt Jaunsardzes un Zemessardzes darbību. Kā atzina Slakteris, Jaunsardze un Zemessardze ir civilajai sabiedrībai redzamākā NBS daļa.

Slakteris informēja, ka nākamgad drošībai atvēlēti 2% no iekšzemes kopprodukta jeb 254 miljoni lati. 231,12 miljoni latu jeb 91% no budžeta programmas "Valsts drošība, aizsardzība un integrācija NATO" tiks izlietoti NBS un AM vajadzībām.

Lai arī šī summa varētu šķist liela, patiesībā tā ir maza, jo drošībā nepieciešams ieguldīt naudu, uzskata Slakteris. Daudz līdzekļu nepieciešams, lai nodrošinātu NBS dalību starptautiskajās militārajās operācijās.

Militārajām vajadzībām tērētie līdzekļi sniedz labumu arī sabiedrībai, piebilda Slakteris. NBS Gaisa spēku helikopteri tiek izmantoti Katastrofu medicīnas centra vajadzībām, kā arī dažādu glābšanas darbu veikšanai.

Tāpat AM finansiāli atbalsta sporta zāļu renovāciju un celtniecību, kā arī dažādus sporta veidus. Ministrijas šā gada budžetā 18 sporta veidu atbalstam kopumā tika novirzīti 937 775 lati.

Nākamgad plānots palielināt Latvijas karavīru skaitu Afganistānā, tomēr konkrētu palielinājuma apjomu ministrs joprojām nenosauc.

Kā ziņots, novembrī NATO sanāksmē tika pieņemts politisks lēmums būtiski palielināt Latvijas karavīru skaitu starptautiskajā miera uzturēšanas misijā Afganistānā. Slakteris iepriekš atzina, ka Afganistānā ir svarīgākā NATO misija no starptautiskās drošības viedokļa. Pagaidām visvairāk Latvijas karavīru atrodas misijā Irākā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!