Rīgas mēra amata kandidāts Ainārs Šlesers (LPP/LC) ar SIA "Lido" īpašnieka un uzņēmēja Gunāra Ķirsona palīdzību Rīgas Centrāltirgu vēlas pārveidot par Eiropas līmeņa tirgu, pirmdien pēc tirgus apskates sacīja Šlesers.
Šlesers skaidroja, ka ir jau notikušas sarunas ar Ķirsonu par iespēju sadarboties, uzlabojot tirgu gan vizuāli, gan arī funkcionāli. "Paviljoniem un to apkārtnei ir jābūt Eiropas līmenī, nevis bez ventilācijas, vizuāli nepievilcīgiem un smirdīgiem," uzsvēra Šlesers.

Kā pastāstīja "Lido" prezidents Gunārs Ķirsons, saruna ar Šleseru par Rīgas Centrāltirgus sakārtošanu notikusi jau pirms kāda laika. Lai arī citi politiķi esot runājuši par Centrāltirgus sakārtošanu, Šlesera izteikumi bijuši visnopietnākie.

"Esmu ar abām rokām par Centrāltirgus sakārtošanu, jo tirgus teritorija pilsētas centrā ir viena no pilsētas vizītkartēm. Ja kādreiz šis tirgus bija slavens Eiropā, tad kāpēc gan tas tāds nevarētu būt arī šodien?" sacīja Ķirsons.

Runājot par privātā kapitāla ieguldīšanu, Ķirsons norādīja, ka visām ieinteresētajām pusēm - Rīgas vadībai, bankām un uzņēmējiem - ir jāsēžas pie kopīga galda un jārunā par tirgus sakārtošanu, jo nevar tirgot esošajā haosa situācijā. "Esmu gatavs ar jebkuru no politiķiem runāt par tirgus nākotni. Runa nav par politiku, bet par tirgus sakārtošanu. Un man jau ir priekšlikumi, ko piedāvāt. Gada vai divu gadu laikā varētu uztaisīt tādu tirgu, lai citas tautas mūs varētu uzteikt - "Tie ir letiņi!"," sacīja Ķirsons.

Uzrunājot tirgus pārdevējus Gaļas paviljonā, Šlesers noskaidroja, ka patlaban situācija ir pasliktinājusies un, salīdzinot ar pērno gadu, krities pieprasījums, nedēļas sākumā vairāk iepērkas veci cilvēki un pensionāri, bet piektdienās darba ļaudis. Uz jautājumu, kas būtu jāuzlabo, pārdevējas vienbalsīgi atzina, ka būtu jāierīko ventilācijas sistēma, tādējādi uzlabojot vidi pašā paviljonā vasaras laikā, kad ir pārāk karsts.

Piena paviljonā sabiedrības "Mārupe" piena produktu stendā uzrunātā pārdevēja sacīja, ka pieprasījums tikai pieaugot, jo tirgū piena cena esot pati pievilcīgākā, līdz ar to par pircēju trūkumu nevarētu sūdzēties. Tāpat kā pārdevējas gaļas paviljonā arī tirgotāji piena paviljonā uzjautājumu par nepieciešamiem uzlabojumiem atbildēja, ka nepieciešama laba ventilācijas sistēma.

Ventilācijas sistēmas ieviešana īpaši svarīga likās zivju paviljona darbiniekiem, jo vienīgais, kas pēdējo piecu gadu laikā esot izdarīts, - paviljonam ieliktas jaunas durvis, lai gan labas ventilācijas sistēmas trūkums īpaši ir jūtams šajā paviljonā.

Pēc Centrāltirgus apmeklējuma Šlesers sacīja, ka tirgus ir jāpārveido tā, lai tas būtu maksimāli pieejams Latvijas ražotājiem, nevis piebāzts ar Ķīnas precēm. "Nav saprotams, kas ir Centrāltirgus, - Ķīnas preču tirgotava vai pašmāju ražotāju peļņas gūšanas vieta," neizpratnē ironizēja Šlesers.

Tāpat Šlesers skaidroja, ka tirgus jāpārveido tā, lai tajā tūristi iegrieztos nevis vienu reizi, bet gan brauktu speciāli uz šo tirgu. "Jārod risinājumi, kā uzlabot darba apstākļus un kā atbalstīt pašmāju ražotājus, nevis ievesto preci," minēja Šlesers.

Šlesera redzējumā, Centrāltirgus būtu jāapvieno ar Rīgas starptautisko autoostu un Centrālo staciju un jāveido pilnīgi jauns komplekss, saglabājot vien paviljonus. Nepieciešams būtu vairāk izmantot koka apbūvi, Zivju paviljonā būtu nepieciešams izvietot, piemēram, senās zvejnieku laivas, tīklus un zvejas piederumus, bet centrālajā laukumā bērnu rotaļu laukumu ar automobiļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!