Foto: F64
Cīņa pret partiju LPP/LC priekšvēlēšanu laikā būs ļoti skarba, jo bez tās apvienībai "Saskaņas centrs" (SC) un Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS) neizdotos iegūt parlamentā vairākumu pilnvērtīgas koalīcijas izveidošanai, uzskata LPP/LC līderis Ainārs Šlesers.

Uzstājoties piektdien partijas kongresā, politiķis norādīja - ja "mēs valstī izveidosim tādu pašu koalīciju kā Rīgā [kurā darbojas LPP/LC un SC], kam, visticamāk, pievienosies arī ZZS, un iegūsim 51 vietu Saeimā, tad daudziem cilvēkiem būs jāatbild". Bažas par šādas koalīcijas iespējamību daudziem esot "ļoti lielas", norādīja Šlesers.

Viņš uzskata, ka ar LPP/LC palīdzību SC un ZZS var izdoties iegūt vairākumu jaunajā Saeimā, tāpēc pret Šesera vadīto partiju notiek cīņa. Politiķis aicināja "represīvo struktūru pārstāvjus priekšvēlēšanu laikā nelīst politikā". "Ja ir kādi noziegumi, rīkojieties, izmeklējiet, bet nejaucieties politikā," aicināja Šlesers, kura neizdošana kratīšanai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) bija viens no iemesliem, kādēl tika ierosināta 10.Saeimas atlaišana.

LPP/LC "4000 zīmju programmā" norādīts, ka partija piedāvā "mazu un efektīvu profesionāļu valdību", kuras spēs ātri pieņemt "Latvijai svarīgus lēmumus", savukārt Latvijas pastāvēšanas pamats esot "stipras ģimenes, kristīgās vērtības, darba vietas un ekonomiskā izaugsme". Portāls "Delfi" pārliecinājās, ka pati programma sastāv galvenokārt no piedāvātajiem "profesionāļu valdības" ministru kandidātiem.

LPP/LC premjera amata kandidāts ir pats Šlesers, savukārt ārlietu ministra amatam LPP/LC piedāvā pirmo netakarīgās Latvijas ārlietu ministru Jāni Jurkānu. Programmā partija norāda, ka ārlietu nozarē "Latvijai ir iespēja par Eiropas Savienības jauno Singapūru", proti, izmantot diplomātiju ekonomikas jautājumu risināšanā.

Apvienotajam finanšu un ekonomikas ministra amatam LPP/LC piedāvā Saeimas deputātu, ekspremjeru Andri Bērziņu. Partija sola samazināt nodokļus, lai tos "būtu ieinteresēti maksāt visi", piemēram, trīs gadu laikā samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli līdz 20%.

Satiksmes ministra amatam tiek piedāvāts bijušais Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs Vitālijs Aizbalts, bet Labklājības ministrijas politiskā vadītāja amatam LPP/LC virza bijušo bērnu un ģimenes lietu ministru Ainaru Baštiku. Partija sola, ka "atgriezīs likvidētās māmiņu algas", kā arī, ka "Latvijā būs pensijas, nevis nabagu pabalsti".

LPP/LC rosina arī apvienot Aizsardzības un Iekšlietu ministriju un to vadīt deleģēs Daini Turlo, kurš šobrīd ir Rīgas domnieks un pašvaldības Drošības un kārtības jautājumu komitejas vadītājs. Šlesers šo ministriju apvienošanu skaidroja ar Norvēģijas traģēdiju, kas pierādot, ka "iekšējā un ārējā drošība vairs nav atdalāmi jēdzieni".

Apvienotajam izglītības un kultūras minista amatam LPP/LC izvirza Eiženiju Aldermani, kas par šīm nozarēm pašlaik atbild Rīgas domē, bet pirms tam ilgus gadus vadīja Naturalizācijas pārvaldi.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministres amatam LPP/LC piedāvā Saeimas deputāti, bijušo Daugavpils domes vadītāju Ritu Strodi, tieslietu ministra amatam – Rīgas izpilddirektoru Juri Radzeviču, bet partijas veselības ministra amata kandidāts ir Rīgas domnieks un plastiskais ķirurgs Jānis Zaržeckis.

Šlesers norādīja, ka "mēs esam deleģējuši labākos cilvēkus, bet necentāmies izskatīties, ka zinām visu", tāpēc zemkopības ministra kandidātu LPP/LC nevirza, jo uzskata, ka tagadējais ministrs Jānis Dūklavs ir šim amatam piemērots.

Šlesers arī aicināja visas partijas deleģēt savus ministra amata kandidātus, jo "nevar būtu tā, ka ministri parādās pēdējā naktī". Jo sevišķi Šlesers vērsās pie eksprezidenta un Zatlera Reformu partijas vadītāja Valda Zatlera, no tribīnes jautājot: "Valdi Zatler, kur ir tava komanda?" Šlesers norādīja, ka nevienu programmu nevar īstenot ja nav cilvēku, un, ja ZRP būs tikai "Zatlers un viņa sekotāji, nekādu reformu nebūs". LPP/LC līderis norādīja, ka "Latvija nevar atļauties eksperimentus".

LPP/LC kongress piektdien vēl nelēma par galīgo partijas Saeimas deputātu kandidātu sadalījumu saraktos 11.Saeimas vēlēšanās, un visi kandidāti tika prezentēti alfabēta secībā. Starp kandidātiem ir gan vairāki bijušie Saeimas deputāti, gan tagadējie Rīgas domnieki, gan pašvaldību pārstāvji. Partijas ģenerālsekretārs Andris Bērziņš norādīja, ka sarakstu sastādīšanas princips bijis "pieredze un jaunība". Sarakstos apmēram 30% kandidātu esot uzņēmēji, tāpat no LPP/LC kandidēs četri "mācītāji vai ar garīgām lietām cieši saistīti cilvēki".

Jau ziņots, ka LPP/C kongress piektdien nolēma uz vēlēšanām pārdēvēt partiju par "Šlesera Reformu partiju – LPP/LC".

23.jūlijā notikušajā referendumā 94% tā dalībnieku nobalsoja par prezidenta Valda Zatlera ierosinājumu atlaist tikai pērn rudenī ievēlēto Saeimu. Līdz ar to parlamenta ārkārtas vēlēšanās notiks 17.septembrī.

Referenduma dienā Zatlers ar domubiedriem nodibināja jaunu politisko spēku "Zatlera Reformu partija", kas plāno piedalīties vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!