Foto: LETA
Šajā ziemā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) brigāžu mediķi palīdzību snieguši vairāk nekā 200 cilvēkiem, kuri guvuši traumas, krītot uz slidenām ielām un ietvēm. Šobrīd, kad ielas ir piesnigušas, ik dienu vidēji piecus līdz astoņus pacientus brigādes nogādā slimnīcās, liecina dienesta sniegtā informācija portālam "Delfi".

Taču šoziem ir bijušas atsevišķas dienas, kad palīdzība bijusi nepieciešama lielākam skaitam cietušo. Piemēram, janvāra sākumā, kad temperatūra bija ap nulli grādiem un atkusnis mijās ar salu, pēc paslīdēšanas uz slidenām ielām ar dažādām traumām slimnīcās NMPD nogādāja 13 cilvēkus.

"Mūsu izsaukumu pieredze rāda, ka cilvēki šādos negadījumos visbiežāk gūst roku un kāju lūzumus, dažkārt arī nopietnas galvas un muguras traumas. No paslīdēšanas nav pasargāts ne viens - ne jauns, ne vecs. Tomēr pārsvarā uz slidenām virsmām tomēr pakrīt gados vecāki cilvēki, kuriem kauli ir trauslāki un līdz ar to kritieni ir ar smagākām sekām – gūtās traumas ārstēt ir sarežģītāk un ilgāk," stāsta NMPDA pārstāve Arita Rudzīte.

Lai pasargātu sevi no traumām, NMPD aicina cilvēkus pārvietoties pa ceļu vai trotuāru piesardzīgi. Jāuzmanās arī no pakāpieniem, kas var būt apledojuši un slideni.

"Atslēgas vārdi katra drošībai ir ērti apavi un izvairīšanās no steigas. Dienās, kad ceļi un ietves var būt slideni, izvēlamies zābakus ar zemiem papēžiem un neslīdošu zoli. tādus apavus, kas katram pašam rada stabilitātes sajūtu," norāda Rudzīte.

Viņa norāda, ka arī steigties nevajadzētu – ja iepriekšējā dienā ir dzirdēts, ka pa nakti varētu piesalt, labāk ieplānot no mājas iziet nedaudz ātrāk. Tas ļaus izvairīties no liekas steigas un pasargāt sevi pašam. Gados vecākus cilvēkus NMPD aicina izmantot kādu nūju vai spieķīti atbalstam vai, dodoties pastaigā, pieturēties pie ceļa biedra, ja tāds ir.

Tāpat no paslīdēšanas izdosies izvairīties, ja iešanas laikā rokas nebūs kabatās un acis neraudzīsies telefona ekrānā. Tā vietā labāk divreiz paskatīties, kur liek soli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!