Ministru kabinets otrdienas sēdē nolēma atļaut ārstniecības iestādēm turpināt valsts galvoto aizdevuma projektu īstenošanu plānotajā apjomā, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrija.

Veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) uzskata, ka šis lēmums "ir vērsts uz attīstību, uz pacientu ārstēšanās apstākļu un mediķu darba vides uzlabošanu. Diskusijas ar koalīcijas partneriem un kolēģiem valdībā ir bijušas ilgas, tomēr ir gandarījums, ka mūsu argumenti ir uzklausīti".

Valsts galvotie aizdevumi slimnīcu attīstībai piešķirti trīs universitātes slimnīcām un psihiatrijas slimnīcām, kuras nav plānots reorganizēt un kuras turpinās strādāt kā slimnīcas. Līdz 2010.gada 1.janvārim ir noslēgti līgumi par vismaz 80% no piešķirtās aizdevuma summas.

Veselības ministrijas uzsver, ka neļaujot slimnīcām izmantot šo finansējumu, tika zaudēts laiks objektu būvniecībai, kamēr būtiski samazinājušas celtniecības izmaksas, bet procenti bankām gan par saņemto aizdevumu, gan arī rezervēto summu tāpat bija jāmaksā. Veselības ministrija argumentēja, ka kredītus uz tik izdevīgiem noteikumiem slimnīcas pārredzamā nākotnē vairs nesaņemtu, bet infrastruktūras attīstība un celtniecība jāvērtē arī kā viens no ekonomiskās atveseļošanās pamatnosacījumiem.

Aizliegums izmantot piešķirtos līdzekļus šobrīd jau aizkavējis vairāku projektu realizāciju par 12 mēnešiem.

Kopējā valsts galvoto aizdevumu summa veselības iestādēm ir 157 miljoni latu, no tiem jau izmaksāti 69 miljoni. Slimnīcām, kam izsniegti lielākie valsts galvotie kredīti, šogad jāatmaksā tikai kredītprocenti.

No pēdējiem lielākajiem valsts galvotajiem kredītiem pats lielākais ir P.Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcai (PSKUS) - 46 miljoni latu -, to piešķīra 2007.gadā. Tagad iepirkumi iesaldēti, tuvākais projekts paredzēja viena vecā korpusa demontāžu un būvbedres sagatavošanu, tas izmaksās 60 000 latu bez PVN. 2011.gadā valsts galvotā kredīta pamatsummu būs jāsāk atmaksāt arī Bērnu klīniskajai universitātes slimnīcai, kurai kredīta atmaksai būs jānovirza ap 729 000 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!