Foto: Viesturs Radovics, DELFI

Jāzeps (67 gadi) pirmos Covid-19 simptomus sajuta divas dienas pirms pienāca viņa kārta pirmajai vakcīnas devai. Bija pavasaris, viņa "65+" vecuma grupai nesen bija atvērta potēšanās iespēja, taču vīruss izrādījās veiklāks. Jāzepa slimības gaita nebija viegla, jo Covid-19 izvērtās abpusējā plaušu pneimonijā, taču tuviniekiem bija krietni jāpacīnās, lai panāktu viņa hospitalizēšanu.

Kad vairāk nekā nedēļu Jāzepam bija aptuveni 40 grādu temperatūra, viņa meita Lāsma “ātrajiem” piezvanīja pirmo reizi. Tika mazliet nokaunināta par traucēšanu nepietiekami nopietnā situācijā, saņēma ieteikumu, lai Jāzeps lieto paracetamolu un ibumetīnu. “Es jau smejos – tās ir divas galvenās Covid-19 zāles,” teic Lāsma. Pēc zināmas uzstājības brigāde tomēr atbraukusi, veikusi nepieciešamos izmeklējumus un aizbraukusi.

Pēc pāris dienām, kad palicis vēl sliktāk, zvanījuši atkal. “Ātrie” vēlreiz atbraukuši, izmeklējuši, bet Jāzepu nav paņēmuši, jo viņš varējis paelpot. Tad gan Lāsma vērsusies pie ģimenes ārstes, kura reaģējusi nekavējoties – uzrakstījusi nosūtījumu un Jāzeps aizvests uz slimnīcu. Tur konstatēta abpusēja pneimonija un sākta viņa ārstēšana. Vēl pēc dienas slimnīcā nonāca Jāzepa dzīvesbiedre, kura arī bija sasirgusi ar vīrusu.

Šim stāstam ir laimīgas beigas, jo slimnīcā abiem izdevies izveseļoties atšķirībā no Jāzepa palātas biedra, kurš cīņā ar vīrusu zaudējis. Lāsma jūtas atvieglota, ka tētim viss labi, bet nepieciešamība iecirsties par viņa ievietošanu slimnīcā gan atņēmusi pēdējās rozā briļļu paliekas. “Toreiz pirmo reizi ieraudzīju realitāti – ka nav tā, ka visus uzņem slimnīcās. Nu, neņēma! Faktiski jau tolaik bija šķirošana,” saka Lāsma.

Sievietes aprakstītā situācija norisinājusies laikā, kad Covid-19 pacientu slimnīcās bija gandrīz divas reizes vairāk nekā šobrīd. Tas gan nebija ne tuvu tik daudz kā “pīķa” laikā gada sākumā, kad slimnīcās brīžiem ārstējās vairāk nekā 1200 cilvēki, kuri sirga ar Covid-19. Vai šoruden un šoziem slimnīcas būs gatavākas Covid-19 pacientu uzņemšanai, ņemot vērā, ka šogad šim mērķim atvēlēti papildu 86 miljoni eiro? Aprīkojuma ziņā – jā, taču vairums uzrunāto slimnīcu pārstāvju pauž, ka maksimālais Covid-19 pacientu skaits, ko tās šajā “sezonā” var uzņemt, neatšķiras no pērnās ziemas un pavasara rādītājiem.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!