Foto: PantherMedia/Scanpix
Slimnīcas joprojām nav saņēmušas tos kopumā 10,2 miljonus latu terapeitiskā tarifa palielināšanai, kuru piešķiršanu valdība atbalstīja jau februāra beigās.

Veselības ministrijas (VM) sagatavotie grozījumi Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā, kas paredz paaugstināt terapeitisko tarifu no 115,6 līdz 185,9 latiem, tikai šonedēļ nonākuši valdības darba kārtībā.

Terapeitisko tarifu pacientu ārstēšanai piemēro gadījumos, kad nav nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās. VM jau šā gada sākumā secināja, ka pašreizējais tarifs 115,6 latu apmērā nesedz izmaksas un slimnīcas nevar nodrošināt pacientiem nepieciešamo aprūpi, tādēļ tika nolemts to paaugstināt.

VM pārstāvis Oskars Šneiders aģentūrai BNS paskaidroja, ka izmaiņas terapeitiskā tarifa apmērā tiek virzītas tikai tagad, jo VM nolēmusi tās nevirzīt steidzamības kārtā. Iepriekšējos grozījumos martā ministrija šīs izmaiņas nav paspējusi iekļaut, bet pēc tam izlemts nogaidīt un iekļaut grozījumos arī vairākus citus jautājumus, tostarp par mājas aprūpes paplašināšanu un traumpunktiem, "lai nebūtu tā, ka izgrozām šo vienu jautājumu un pēc īsa brīža sūtām uz valdību grozījumus vēlreiz".

"Ārstniecības iestādēm gada summa nemainīsies, tās saņems visu finansējumu neatkarīgi no tā, kurā mēnesī tiek grozīti noteikumi," pamatoja VM pārstāvis.

Veselības ministre Ingrīda Circene ("Vienotība") pagājušajā nedēļā izteicās, ka pēc papildu finansējuma piešķiršanas pašu slimnīcu ziņā būs lemt, vai daļa no papildu naudas varētu tikt novirzīta algu palielinājumam. Ārstniecības personu atalgojums ir daļa no tarifiem, par ko slimnīcas slēdz līgumus ar valsti – tarifos ir iekļautas gan pacienta ārstēšanas un slimnīcas uzturēšanas izmaksas, gan mediķu darba samaksa, paskaidroja Šneiders.

"Mēs nevaram mediķiem nepastarpināti palielināt algas, tas viss iet caur tarifiem. Slimnīcas vadība, izvērtējot finansiālo stāvokli, var lemt par atalgojuma pārskatīšanu. Tas ir viņu lēmums, vadoties no reālās situācijas un iespējām," viņš teica.

Uz jautājumu, kad slimnīcu kontos reāli nonāks papildu nauda, VM runasvīrs atbildēja, ka Nacionālais veselības dienests ar ārstniecības iestādēm varēs parakstīt līguma grozījumus, līdzko jaunie noteikumi būs publicēti oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Plašāk par plānotajām izmaiņām "Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā" VM informēs otrdien plkst.11.15 brīfingā pirms Ministru kabineta sēdes.

Jau vēstīts, ka valdība 28.februārī atbalstīja 10,2 miljonu latu piešķiršanu veselības aprūpei, lai varētu palielināt terapeitisko pacientu tarifu no pašreizējiem 115,6 līdz 185,9 latiem.

Līdz ar valdības lēmumu 300 tūkstoši latu pārdalīti no Zāļu valsts aģentūras peļņas atlikuma un vēl 300 tūkstoši latu – no plānotā finansējuma starptautisko norēķinu par Latvijas iedzīvotājiem Eiropas Savienības dalībvalstīs sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem. Savukārt 9 657 965 lati ir piešķirti no valsts parāda vadībai paredzētajiem līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!