Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca, Rīgas 1.slimnīca un slimnīca "Gaiļezers" visai skeptiski raugās uz iespēju pieņemt ārstēšanā tā saucamajā "Bankas Baltija" lietā tiesājamo Aleksandru Laventu.
Kā atzina Stradiņa slimnīcas direktors Māris Pļaviņš, jebkurai slimnīcai Laventa pieņemšana ārstēšanā radīs neērtības, ko izraisa dažādu juridisko jautājumu risināšana, ekspertīžu veikšana, pastiprināta preses uzmanība, tiesas sēžu organizēšana, pacienta apsardze un tamlīdzīgi jautājumi.

Turklāt patlaban jautājums par Laventa ārstēšanu ieguvis gandrīz politisku nokrāsu, kas tikai padara to vēl nepatīkamāku. Pļaviņš stāstīja, ka pēc tam, kad viņa vadītā slimnīca būs saņēmusi piedāvājumu ārstēt Laventu, šis jautājums tiks izskatīts slimnīcas valdes sēdē.

Pļaviņš atzina, ka Stradiņa slimnīcā, iespējams, būtu dažas piemērotas telpas tiesas sēdes organizēšanai. Taču tiesas sēdes organizēšana nozīmētu, ka šīs telpas nevar izmantot, piemēram, lekcijām, nodarbībām un dažādiem pasākumiem.

Rīgas 1.slimīcas direktors Jānis Ozols, jautāts par iespējām viņa vadītajā slimnīcā ārstēt Laventu, retoriski atvaicāja: "Kurš normāls cilvēks grib dabūt uz kakla Laventa problēmu?"

Runājot par dažādām neērtībām, kas saistītas ar tiesājamā ārstēšanu slimnīcā, Ozols minēja gan organizatoriskas neērtības, gan nepārtrauktus zvanus un ieinteresētību no mediju puses. Ārsts stāstīja, ka mēneša laikā, kamēr Lavents pērn ārstējās 1.slimnīcā, viņam nācies saņemt ārkārtīgi daudz zvanu gan no žurnālistiem, gan no dažādu aprindu prominencēm.

Ozols uzsvēra, ka nekāda finansiāla izdevīguma Laventa ārstēšanā viņš nesaskata. Turklāt 1.slimnīca finansu nepietiekamības dēļ ir pārstājusi uzņemt plānveida pacientus. Ārsts atzīmēja, ka diezin vai 1.slimnīcas speciālisti vēlētos ārstēt Laventu, ņemot vērā to, ka pagājušajā reizē, kad tiesājamais atradās šajā slimnīcā, viņš izrādīja neuzticību ārstiem un atteicās slimnīcā veikt sirds izmeklēšanu.

1.slimnīcas direktors piebilda, ka arī tiesas sēdes noorganizēšana šajā slimnīcā varētu būt problemātiska, jo nav atbilstošas telpas. 1.slimnīcā ir tikai viena neliela zāle uzņemšanas nodaļā, kas diezin vai būtu piemērota tiesas sēdei, lēsa Ozols.

Rīgas 7.klīniskās slimnīcas "Gaiļezers" direktora pienākumu izpildītājs Ēriks Kalniņš pauda viedokli, ka izvēloties slimnīcu Laventa ārstēšanai, prioritāte būtu jādod Stradiņa slimnīcai, jo tajā, atšķirībā no Linezera un Gaiļezera slimnīcām, ir iespējama tarokālā ķirurģija. Tomēr tajā pašā laikā atteikties no pacienta ārstēšanas slimnīcai neklātos, piebilda Kalniņš.

Ārsts stāstīja, ka, iespējams, Gaiļezera slimnīcā būtu kāda telpa, kurā teorētiski varētu noorganizēt tiesas sēdi. Taču "slimnīcu nevar pārvērst par teātri", sacīja Kalniņš un piebilda, ka slimnīca nebūtu labākā vieta, kur organizēt tiesas sēdi.

Jāatgādina, ka Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) un Centrālcietuma vadības tikšanās laikā sagatavota vēstule ar lūgumu pieņemt ārstēšanā Laventu, ko plānots nosūtīt kopumā četrām vai piecām slimnīcām.

Vēstules plānots nosūtīt Stradiņa slimnīcai, Rīgas 1.slimnīcai, Gaiļezera slimnīcai un slimnīcai "Bikur Holim". Iespējams, ka vēstule tiks sūtīta arī Rīgas 2.slimnīcai, taču, kā stāstīja 2.slimnīcas direktors Jānis Petronis, viņa vadītajā iestādē nav kardioloģijas nodaļas, tādēļ diezin vai Laventa ārstēšana tajā būtu iespējama. Ar slimnīcas "Bikur Holim" vadību pagaidām nav izdevies sazināties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!