Foto: LETA

Slimnīcas no Veselības ministrijas (VM) gaida konkrētus piedāvājumus par finansējuma palielināšanu, par ko izteikusies ministre Ingrīda Circene (V), pastāstīja Slimnīcu biedrības vadītājs Jevgēnijs Kalējs.

Līgumus ar valsti par pakalpojumu sniegšanu līdz gada beigām vēl nav parakstījušas vairāk nekā trešā daļa slimnīcu. "Pašreiz nolēmām, ka slimnīcas un to īpašnieki – pašvaldības – gaidīs konkrētus piedāvājumus un slēgs tikai avansa līgumus uz konkrēto mēnesi par vienu divpadsmito daļu no pagājušā gada izmaksām, tāpat kā janvārī un februārī," informēja Kalējs.

Pēc viņa teiktā, slimnīcas pagaidām ļoti atturīgi vērtē Circenes izteikto piedāvājumu pacelt terapeitisko pacientu tarifu no 115 līdz 185 latiem, kam gadā būtu nepieciešami papildu 10 miljoni latu, jo šis solījums pagaidām neatspoguļojas slimnīcām piedāvātajos līgumos.

"Pašlaik tas ir tikai solījums. Kad būs līgumos, tad varēsim vērtēt, bet pašlaik slimnīcām konkrētu skaitļu nav," sacīja Slimnīcu biedrības vadītājs.

Viņš gan atzina, ka, piemēram, Kurzemes slimnīcas un pašvaldības apšauba, vai arī par 185 latiem vienu pacientu varēs izārstēt.

Pašvaldības un slimnīcu vadītāji pret piedāvātajiem līgumiem iebilst, jo, tos parakstot, uzņemas par pienākumu segt nesamaksātos rēķinus un uzņemties personīgu atbildību par to, lai visiem pacientiem būtu nodrošināta kvalitatīva ārstēšana, norādīja Kalējs.

Jau vēstīts, ka Veselības ministrija lūgs valdību piešķirt papildu līdzekļus, lai varētu paaugstināt slimnīcām šogad piedāvāto terapeitisko tarifu no 115 līdz 185 latiem.

"Mēs esam tikušies gan ar premjeru, gan finanšu ministru, un nākamnedēļ mēs iesim ar informatīvu ziņojumu, lūdzot valdībai piešķirt papildu naudu ‒ pusgadam piecus miljonus un gadam desmit miljonus ‒, lai palielinātu šo terapeitiskās gultas tarifu no 115 līdz 185 latiem. Tas ir ļoti būtisks, gandrīz dubults palielinājums, un es domāju, ka tas varētu būt arī apliecinājums tam, ka mēs tiešām apzināmies problēmas," šonedēļ uzsvēra Circene.

Viņa pauda pārliecību, ka līgumi par šo gadu tiks parakstīti simtprocentīgi ar visām slimnīcām.

Ziņots arī, ka nedēļu pirms termiņa beigām līgumus ar Nacionālo veselības dienestu (NVD) par pakalpojumu sniegšanu bija parakstījusi 21 no 39 slimnīcām – divas no trim klīniskajām universitātes slimnīcām, viena no septiņām reģionālajām daudzprofilu slimnīcām, četras no 11 lokālajām slimnīcām, četras no sešām aprūpes slimnīcām un 10 no 12 specializētajām slimnīcām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!