Foto: LETA
Jaunā veselības ministre Ingrīda Circene (V) izprot problēmas ar neatliekamajai palīdzībai paredzēto finansējumu lokālajās slimnīcās un ir gatava meklēt risinājumus - šāds iespaids pēc otrdienas tikšanas ar ministri radies Latvijas Slimnīcu biedrības vadītājam Jevgēnijam Kalējam.

Otrdien ar ministri tika runāts par neatliekamās palīdzības finansējumu un to, ka nepieciešams samazināt to pacientu nonākšanu slimnīcā, kam akūtā palīdzība nav nepieciešama, sacīja Kalējs. Abos jautājumos slimnīcu vadītāji ar ministri esot sapratušies, turklāt Circene esot uzsvērusi neatliekamās palīdzības prioritāti un nepieciešamību.

Slimnīcu vadītāji būtu gatavi palīdzēt meklēt risinājumus, lai cilvēki nepamatoti nenonāktu slimnīcā, norādīja Kalējs, piebilstot, ka 20% līdz 30% pacientu nav "slimnīcu kontingents", kaut arī tur nonāk.

Savukārt Kuldīgas slimnīcas vadītājs Ivars Eglītis pastāstīja, ka slimnīcu vadītāji vēlējušies apspriest arī nākamā gada veselības aprūpes budžeta aplēses, taču Circene vēl nebija gatava par to runāt.

Patlaban lokālās slimnīcas cieš "milzīgus zaudējumus", situācija ar neatliekamās palīdzības sniegšanu lokālajās slimnīcās ir "draudīga" un šis jautājums būtu jārisina jau šomēnes, jo decembrī slimnīcām jau tiek piedāvāts līguma projekts, kurā ir informācija par iestādes budžetu, skaidroja Eglītis.

Kā ziņots, slimnīcas satrauc jau vasarā izskanējušais jautājums par stacionārās neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojuma sniegšanu un valsts finansējumu, ko iepriekšējais veselības ministrs Juris Bārzdiņš (Liepājas partija/ZZS), pēc Slimnīcu biedrības domām, esot ignorējis.

Lai nodrošinātu medicīnisko pakalpojumu pieejamību lauku novadu iedzīvotājiem, slimnīcu vadītāji saskata tikai vienu risinājumu. Esot jāatrod līdzekļi aptuveni divu miljonu latu apjomā lokālo slimnīcu neatliekamās medicīniskās palīdzības darbības nodrošināšanai un jāatceļ kvotas tās sniegšanai.

Līdz šim īstenotās politikas rezultātā Latvijas lokālās slimnīcas neesot saņēmušas visu samaksu par neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanu, tāpat šajā laikā bez pamatojuma uz pusi samazināts plānoto pacietu skaits.

Ja papildu finansējuma risinājums nav iespējams, tad lokālo slimnīcu vadītāji kā alternatīvu šīs problēmas risināšanā saskata iespēju no 2012.gada 1.janvāra reorganizēt lokālās slimnīcas un tajās pārtraukt neatliekamās palīdzības sniegšanu un pacientu turpmāku stacionēšanu slimnīcās nopietnos akūtu slimību un traumu gadījumos, lai pasargātu lokālās slimnīcas no maksātnespējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!