Foto: stock.xchng
Veselības ministrija (VM) šā gada otrajā pusē grasās slimnīcu neatliekamās palīdzības nodaļām atvēlēt kopumā aptuveni miljonu latu, lai izveidotu papildus "novērošanas gultas" pacientiem, par kuriem vēl nav skaidrības, vai viņus jāievieto slimnīcā, vai viņi var doties mājās.

VM pārstāvis Oskars Šneiders portālam "Delfi" atzina, ka VM vēlas risināt uzņemšanas nodaļu problēmas un uzlabot slimnīcu iespējas sniegt neatliekamo palīdzību. Viņš atzīmēja, ka papildu finansējums neatliekamās palīdzības nodaļām būs paredzēts arī izmeklējumiem un papildu darbaspēkam.

Pagaidām ministrija vēl skaidro nepieciešamā finansējuma apmēru, taču pēc aptuvenām aplēsēm būs vajadzīgs vairāk nekā miljons latu. Šo naudu VM radīs, pārdalot finansējumu no Latvijas Zāļu aģentūras pagājušā gada ieņēmumiem par maksas pakalpojumiem.

Šneiders uzsvēra, ka šādas novērošanas jeb observācijas gultas jau esot slimnīcu neatliekamās palīdzības nodaļās, taču to skaits ir nepietiekams. Nacionālais veselības dienests patlaban skaidro, cik šādu gultu slimnīcu neatliekamās palīdzības nodaļās vajadzētu, bet VM analizē pacientu plūsmu un citus aspektus. Pēc šīs analīzes un apkopojuma būs skaidrs precīzs nepieciešamā finansējuma apjoms.

VM pārstāvis skaidroja, ka observācijas gultās tiek izguldīti tie pacienti, kuriem uzreiz nav iespējams pateikt, vai viņiem ir nepieciešama stacionāra vai tikai ambulatora ārstēšanās. "Tā ir vieta, kur pacients tiek izvietots uz novērošanas laiku," piebilda Šneiders.

Pašlaik Latvijā neatliekamo palīdzību sniedz Rīgas Austrumu slimnīca, Rīgas Bērnu slimnīca, Paula Stradiņa slimnīca, kā arī septiņas reģionālās un 11 – lokālās slimnīcas, informē VM.

Jau ziņots, ka veselības ministre Ingrīda Circene (V) pagājušās nedēļas beigās pēc viesošanās Stradiņa slimnīcā un iepazīšanās ar tās nodaļas darba apjomu paziņoja, ka VM šogad paredzējusi novirzīt Stradiņa slimnīcas uzņemšanas nodaļai papildu līdzekļus 70 000-100 000 latu apmērā.

Jautājums par slimnīcas uzņemšanas nodaļas darbu aktualizējās pēc tam, kad Stradiņa slimnīcas teritorijā atrasts mēnesi nogulējis miris pacients, kurš bija izrakstīts no ārstniecības iestādes. Pārbaudi mirušā pacienta lietā uzsāka gan policija, gan Veselības inspekcija, gan arī slimnīca.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!