Foto: Publicitātes foto
Šlokenbekas ūdenskrātuvē novērota zilaļģu savairošanās, portālam "Delfi" pavēstīja Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību speciāliste Jūlija Ņikitina.

Vēršot iedzīvotāju uzmanību uz zilaļģu potenciāli toksisko dabu, VVD Ventspils Reģionālā vides pārvalde (RVP) aicina iedzīvotājus izvairīties no saskarsmes ar ūdeni. Par situāciju informēta arī Tukuma un Engures pašvaldība.

VVD atgādina, ka zilaļģes (lat.: Cyanophyta) silta laika un lēna vēja apstākļos strauji savairojas ūdenī ar paaugstinātu fosfora koncentrāciju, uz ūdens virsmas veidojot zili-zaļu plēvi.

"Lielā vairumā zilaļģes var izraisīt zivju slāpšanu, jo patērē ūdenī esošo skābekli. Tās sastopamas praktiski visās ūdens tilpnēs. Beidzot savu dzīves ciklu, zilaļģes nogrims ūdens dzelmē," skaidro dienestā.

Saulainā un siltā laika ietekmē sākusies strauja zilaļģu savairošanās ūdenskrātuvēs, un VVD saņēmis informāciju par aļģu ziedēšanu no vairākām vietām Latvijā.

Jau vēstīts, ka iepriekš Tukuma novada dome izsludināja ārkārtas stāvokli saistībā ar piesārņojumu Šlokenbekas dzirnavezerā, no kura dažu dienu laikā tika izceltas četras tonnas beigtu zivju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!