Satiksmes ministrijas (SM) nākamā gada budžeta prioritātes ir saistītas ar satiksmes drošības uzlabošanu, autoceļu ikdienas uzturēšanu un valsts pasūtījumu pasažieru pārvadājumiem ar vilcieniem, informēja SM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Sarma Kočāne.
Ministrija satiksmes drošības pasākumiem nākamgad no budžeta vēlas saņemt 16,3 miljonus latu, otrās šķiras autoceļu sakārtošanai - 12,7 miljonus latus, valsts pasūtījumam pasažieru pārvadājumiem - 12,1 miljonu latu, savukārt lielākā naudas summa nepieciešama autoceļu ikdienas uzturēšanas pasākumiem un mērķdotācijām pašvaldību ceļiem un ielām - tā sasniedz 71,4 miljonus latu.

Kopējā naudas summa, kas ministrijai nepieciešama nākamgad, ir aptuveni 180 miljoni latu.

Kā informēja Kočāne, nākamgad līdzekļi būs vajadzīgi arī speciāla aviācijas incidentu izmeklēšanas biroja izveidei, dotācijām pasažieru pārvadājumiem ar autobusiem, kā arī lai kompensētu braukšanas maksu politiski represētajām personām un invalīdiem. SM gan norāda, ka šīs summas vēl var mainīties.

Jau ziņots, ka valdība ir atbalstījusi SM ierosinājumu 16 gadu laikā valsts otrās šķiras autoceļu remontā ieguldīt 180 miljonus latu. Otrās šķiras autoceļu sakārtošanas programmas īstenošanu plānots sākt šogad, paredzot tikai būvprojektu pasūtīšanu, bet autoceļu remontus iecerēts uzsākt nākamgad.

Tāpat valdība ir konceptuāli atbalstījusi ministrijas priekšlikumu par akcīzes nodokļa par naftas produktiem novirzīšanu valsts autoceļu uzturēšanai. Ministrija ierosina nākamgad autoceļu uzturēšanai novirzīt 60% akcīzes nodokļa, ik gadu pakāpeniski palielinot finansējumu, lai 2010.gadā un turpmākajos gados tas sasniegtu 80% akcīzes nodokļa par naftas produktiem. Par finansēšanas modeli gan SM vēl jāvienojas ar Finanšu ministriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!