Smiltenes slimnīcā otrdien ievietoti deviņi cilvēki, kas inficējušies ar trihinelozi, bet kopš 13.jūlija Smiltenē hospitalizēti jau 11 trihinelozes slimnieki.
Šādu informāciju Nacionālais vides veselības centrs (NVVC) otrdien saņēmis no Valmieras vides veselības centra Valkas teritoriālās daļas, informēja NVVC epidemiologijas daļas vadītājs Jurijs Perevoščikovs.

Visi saslimušie ir Smiltenes iedzīvotāji.

Epidemioloģiskajā izmeklēšanā noskaidrots, ka visi pacienti uzturā lietojuši cūkgaļas šašliku, tomēr gaļa pirkta dažādās tirdzniecības vietās. Epidemioloģiskā izmeklēšana vēl turpinās.

Visiem slimniekiem konstatētas vienādi saslimšanas simptomi - paaugstināta ķermeņa temperatūra, sejas pietūkums, dažiem pacientiem konstatēti alerģiski ādas izsitumi.

Šis nav vienīgais masveida inficēšanās ar trihinelozi gadījums pēdējā laikā. Jau ziņots, ka Rīgas rajona Baldonē kopš jūnija sākuma masveidā ar trihinelozi kopumā inficējies 31 cilvēks, to vidū deviņi bērni.

Trihineloze ir infekcijas slimība, kuru izraisa nekvalitatīva vai nepareizi apstrādāta cūkgaļa. Trihinelozi izraisa tārpi, kurus pārnēsā dzīvnieki, arī cūkas, suņi un žurkas. Cilvēks ar trihinelozi var inficēties, ja uzturā lieto cūkgaļu, kurā parazitē trihinellas.

Slimībai ir ļoti smaga gaita. Saslimšanas sākumā novērojamas asas sāpes vēderā, vemšana, caureja, augsta ķermeņa temperatūra. Kad tārpi no zarnām nonāk muskuļos, rodas asas muskuļu sāpes. Slimība ilgst vairākas nedēļas.

NVVC jau iepriekš aicinājis iedzīvotājus uzturā nelietot nezināmas izcelsmes gaļu, kā arī ēst tikai termiski pareizi apstrādātu cūkas un meža dzīvnieku gaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!