Saeimas sekretārs Jānis Šmits (LPP) pirmdien iesniedzis bezpeļņas organizācijas SIA "Luterisma mantojuma fonds" valdei iesniegumu ar lūgumu atbrīvot viņu no valdes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas.
Iesniegumā Šmits arī atzīst, ka saskaņā ar likumu "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" valdes priekšsēdētāja amata "Luterisma mantojuma fondā", kuru viņš ieņēma, "savienošana ar deputāta darbu nav atļauta".

Saeimas deputāts Edgars Jaunups (JL) Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) lūdza izvērtēt un nepieciešamības gadījumā novērst Šmita iespējamo likuma pārkāpumu, vienlaikus ieņemot gan augstas valsts amatpersonas, gan kapitālsabiedrības vadītāja amatu.

Par šo iespējamo likuma pārkāpumu Jaunups 28.oktobrī paziņoja Saeimas debašu laikā.

Jaunups, atsaucoties uz "Lursoft" datu bāzē pieejamo informāciju, norādīja, ka Šmits ieņem valdes priekšsēdētāja amatu ASV, Mičiganā, reģistrētam uzņēmumam piederošajā bezpeļņas organizācijas SIA "Luterisma mantojuma fonds". Kā skaidroja Jaunups, šāda situācija saskaņā ar likumu "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" vērtējama kā valsts amatpersonas amata savienošanas ierobežojumu pārkāpums.

Kā liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" dati, Šmits par bezpeļņas organizācijas SIA "Luterisma mantojuma fonds", valdes priekšsēdētāju kļuvis 1997.gadā. Tās vienīgais īpašnieks ir Mičiganā reģistrētais "Lutheran Heritage Fondation".

Saskaņā ar "Lursoft" datiem Šmitam, tāpat kā pārējiem fonda valdes locekļiem, pilnvaru termiņš beidzās pirms viņa stāšanās Saeimas deputāta amatā - 2000.gada 30.septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!