Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītājs Jānis Šmits (LPP/LC) kategoriski iebilst pret jebkāda veida vardarbību pret bērniem.
Šmits portālam "Delfi" sacīja, ka nesot nekad atbalstījis un neatbalsta vardarbību pret bērnu, kāda tā ir definēta Latvijas un starptautiskajos normatīvos.

Šmits uzsvēra, ka tas, ka viņš citējis Bībeles tekstu par dēla pamācīšanu, nenozīmē to, ka viņš atbalsta vardarbību pret bērniem. "Ja es citēju to un minu kā piemēru, tad nevajag man piedēvēt to, ka atbalstu šādas lietas," sacīja Šmits, norādot, ka respektē Bībelē rakstīto, taču neuzskata, ka pēršana būtu vienīgais bērnu audzināšanas veids.

Šmits intervijā "Latvijas Avīzei", runājot par bērnu audzināšanu citējis Zālamana pamācības 13. nodaļas 24. pantu, kurā ir rakstīts: "Kas savu rīksti taupa, tas ienīst savu dēlu, bet kas savu dēlu mīl, tas to jau agri pārmāca."

Šmits portālam "Delfi" sacīja - ja bērna pēršana saskaņā ar Latvijas likumiem ir vardarbība, tad viņš to neatbalsta.

Šmits arī asi kritizēja portāla "Delfi" lasītāju komentārus, norādot, ka nevienam nav tiesību viņu pazemot, interviju "Latvijas Avīzē"(LA) interpretējot kā atbalstu bērnu sišanai vai citādai ietekmēšanai. "Viņi tulko to kā grib. Tā ir interpretācijas problēma, bet es neuzskatu, ka katram cilvēkam, kas mani anonīmi grib pazemot, būtu tas jāskaidro. Šeit ir jautājums par iecietību un toleranci sabiedrībā, " sacīja Šmits, norādot, ka iecerējis šos jautājumus par bērnu un vecāku attiecībām un pienākumiem pārrunāt Cilvēktiesību komisijas sēdē.

LA piektdien publicēja precīzu Šmita intervijas fragmentu, to papildinot ar deputāta teikumu: "Man pašam šādā konfliktsituācijā nebūtu problēmas, jo mana ticības pārliecība pieļauj noteiktas audzināšanas metodes, protams, es neuzskatu, ka pēriens ir vienīgais audzināšanas veids."

Jau vēstīts, ka Šmits iepriekš intervijā LA uzsvēra, ka Latvijā vecākiem ir garantētas tiesības audzināt savu bērnu pēc saviem reliģiskajiem uzskatiem un neviena Eiropas institūcija nevar atcelt to, kas teikts Svētajos Rakstos.

Viņš arī norādīja, ka ANO izdotās "Deklarācijas par jebkuras neiecietības un diskriminācijas, kas balstās uz reliģiju un pārliecību, izskaušanu" 5. pantā ir teikts, ka vecākiem ir tiesības organizēt dzīvi ģimenē saskaņā ar savu reliģiju un ticību un audzināt bērnos tādu morāli, kādai tic vecāki.

Šmita intervija izraisīja asu rezonansi sabiedrībā, un partija "Jaunais laiks" rosina skatīt jautājumu par Šmita atcelšanu no Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītāja amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!