Foto: LETA

Lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu praids Rīgā nav pieļaujams, jo tas ir pretrunā ar sabiedrības interesēm un tiesībām uz "morāli tīru vidi", ko garantē Latvijas Republikas likumdošana, uzskata Rīgas domes deputāts, mācītājs un biedrības "No pride" aktīvists Jānis Šmits.

"Šāda veida akcijas ir pretrunā ar Latvijas Republikas Satversmi, un es ceru, ka Saeima un valdība cīņā par latviskām un ģimeniskām vērtībām nepieļaus, ka tas notiks Rīgā," sacīja Šmits.

Deputāts un mācītājs atzina, ka par praida pieteikumu vēl nav informēts, taču uzsvēra, ka pasākumu vēl vērtēs Rīgas dome, ņemot vērā sabiedrības intereses. Ja nepieciešams, kristīgo vērtību aizstāvji būtu gatavi arī atbildes reakcijai.

Šmits uzskata, ka bērnu tiesību aizsardzības speciālistiem ir pēdējais laiks celt trauksmi par bērnu tiesībām dzīvot morāli tīrā vidē. Savukārt valsts drošības struktūrām, pēc Šmita domām, vajadzētu papētīt, kas finansē Latvijas lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu un viņu draugu apvienības "Mozaīka" aktivitātes. "Tas būs darbs drošības, kārtības un morālās tīrības sargiem," uzsvēra mācītājs.

Domnieks gan uzskata, ka šo pasākumu varētu arī aizliegt, jo "mūsu sabiedrībā ir pietiekoši daudz tradicionālo vērtību piekritēju arī likumdevēju un tiesībsargu vidū".

"Jebkuram ir vienalga, ko katrs dara savā guļamistabā, bet ir nepieņemami, ka šīs guļamistabas vērtības tiek iznestas sabiedrībā un uzspiestas citiem," uzsvēra Šmits. Viņš arī minēja, ka saskaņā ar sabiedrības aptauju datiem Latvijas sabiedrībai homoseksuālu attiecību publiska demonstrēšana neesot pieņemama.

Jau ziņots, ka "Mozaīka" Rīgas domē iesniegusi pieteikumu šā gada 2.jūnijā rīkot gājienu un sapulci, lai svinētu sabiedrības daudzveidību, pievērstu uzmanību seksuālo minoritāšu stāvoklim Latvijā, kā arī pieprasītu vienlīdzīgas tiesības visām sabiedrības grupām, piemēram, veicot izmaiņas partnerattiecību likumā un dodot tiesības Latvijā reģistrēt viendzimuma partnerattiecības.

Plānots, ka "Mozaīka" 2.jūnijā plkst.13 pulcēsies pie nama Ģertrūdes ielā 33, savukārt plkst.14 pasākuma dalībnieki dosies gājienā pa Ģertrūdes ielu līdz Tērbatas ielai, tālāk - līdz Elizabetes ielai, pa Elizabetes ielu līdz Krišjāņa Barona ielas krustojumam pie ieejas Vērmanes dārzā. Pasākums turpināsies Vērmanes dārzā, kur pie estrādes notiks sapulce.

Plānots, ka pasākumā piedalīsies ap 650 cilvēku, tostarp arī no Lietuvas, Igaunijas un citām valstīm.

Rīgas domē pasākums pieteikts likumā noteiktajā kārtībā, taču par tā atļaušanu vai aizliegšanu pašvaldība lems, kad tuvosies tā norises laiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!