Foto: DELFI
Sniega dēļ aizkavējusies arī jauno zemās grīdas tramvaju piegāde Rīgas sabiedriskā transporta uzņēmumam "Rīgas satiksme" (RS), pastāstīja RS preses sekretārs Viktors Zaķis.

Viņš sacīja, ka lielā sniega dēļ jaunos tramvajus nevar piegādāt un ievest tramvaju depo, tādēļ pašlaik jauno tramvaju piegāde ir aizkavējusies.

Zaķis informēja, ka pašlaik RS ir saņēmusi deviņus jaunos zemās grīdas tramvajus, bet visi no tiem satiksmē vēl nepiedalās, jo divus līdz trīs mēnešus pēc jauno tramvaju saņemšanas ir tā dēvētais aprobācijas laiks, kad jaunie tramvaji tiek testēti.

Saskaņā ar plānoto tramvaju piegādes grafiku līdz šā gada janvārim Rīgā piegādātiem vajadzēja būt jau 16 jaunajiem zemās grīdas tramvajiem, un pēdējos četrus Rīgas sabiedriskā transporta uzņēmumam vajadzēja saņemt šogad līdz janvāra beigām.

Zaķis norādīja, ka atbilstoši līgumam visi 20 jaunie zemās grīdas tramvaji Rīgai jāsaņem līdz janvāra beigām, piebilstot, ka viņam nav informācijas par to, vai saistībā ar piegāžu aizkavēšanos ir veiktas izmaiņas arī piegādes līgumā. Pēc viņa teiktā, RS cer, ka visi jaunie zemās grīdas tramvaji tiks piegādāti līdz janvāra beigām, bet pieļāva, ka piegāde var aizkavēties.

Jau vēstīts, ka atbilstoši noslēgtajam līgumam līdz 2011.gada janvāra beigām RS saņems visus 20 zemās grīdas tramvajus, kuru kopējās izmaksas ir 52 miljoni eiro (36,5 miljoni latu).

RS pirmo zemās grīdas tramvaju prezentēja aprīļa vidū, savukārt pirmajā reisā tas devās 1.jūnijā. Pašlaik jaunie tramvaji kursē tikai vienā maršrutā - 6.tramvaja maršrutā (Stacijas laukums-Jugla). Tramvaji ir pasūtīti Čehijas uzņēmumam "Škoda Transportation s.r.o.".

Zemās grīdas tramvaja projektā Rīgā ir plānots atjaunot infrastruktūru un 5.tramvaju depo Brīvības ielā 191, kur saņemti jaunie tramvaji, un pagarināt 6.tramvaja līniju. Kopējās projekta izmaksas ir 142 miljoni eiro, un aizdevumu projekta īstenošanai piešķīra trīs bankas. Kredīts ir uz 30 gadiem, un pamatsummas atmaksa ir jāsāk pēc pieciem gadiem.

Kopējās tramvaja plūsmas vidējais ātrums Rīgā ir 16,49 kilometri stundā. Kopējais sliežu ceļu garums Rīgā ir 99,53 kilometri. RS ir deviņi tramvaju maršruti ar 243 pieturvietām.

"Rīgas satiksme" nodrošina Rīgā pasažieru pārvadājumus ar autobusiem, tramvajiem un trolejbusiem. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Rīgas dome.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!