Foto: F64
Labklājības ministrija ir noslēgusi ģenerālvienošanos ar arodbiedrībām, kas paredz no nākamā gada nozarē strādājošajiem - sociālajiem darbiniekiem, sociālajiem aprūpētājiem un rehabilitētājiem, fizioterapeitiem un viņu asistentiem, ergoterapeitiem un viņu asistentiem, māsām, masieriem un aprūpētajiem - paaugstināt darba algu vidēji par 15 latiem.

Labklājības ministres Ilonas Jurševskas (ZZS) preses sekretāre Liene Užule, algas pieaugums tikšot noteikts, ņemot vērā slodzi un darba apjomu.

Ģenerālvienošanās paredz arī papildatvaļinājuma piešķiršanu līdz pat astoņām darba dienām sociālajiem darbiniekiem, ārstniecības personām, sociālajiem aprūpētājiem un audzinātājiem atkarībā no veicamo pienākumu izpildes. Vienlaikus noteikts, ka minētajiem darbiniekiem, kuri pakļauti īpašam riskam, ir noteikts saīsinātais darba laiks - 38,5 stundas nedēļā. Savukārt darbiniekiem, kuri ne mazāk kā pusi no darba laika ir pakļauti īpašam riskam, ir noteikta 35 stundu darba nedēļa.

Ģenerālvienošanās paredz, ka 2011.gadā institūcijas, tostarp Sociālās aprūpes centri, iespēju robežās segs vakcinācijas un medikamentu iegādes izdevumus un pirmshepatīta seroloģisko izmeklēšanu ārstniecības personām. Savukārt arodbiedrības iespēju robežās savus biedrus apdrošinās pret nelaimes gadījumiem.

Tāpat vienošanās paredz, ka LM padotības institūcijas apmaksās ārstniecības personām kvalifikācijas celšanas kursus vismaz 50% apmērā vismaz vienu reizi piecos gados, kā arī institūcijām būs jānodrošina kvalifikācijas paaugstināšana sociālā darba speciālistiem.

Ģenerālvienošanās tika parakstīta ar Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrību, Latvijas Valsts iestāžu, pašvaldību, uzņēmumu un finanšu darbinieku arodbiedrību un Latvijas Ārstniecības un aprūpes darbinieku arodbiedrību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!