Saeimā neiekļuvušās Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) dome sestdien, vairākas stundas apspriežot vēlēšanu kampaņā pieļautās kļūdas, minēja gan neprasmi parādīt savu sociāldemokrātisko nostāju, gan sadarbību ar kreiso spēku apvienību Rīgas domē, gan arī masu mediju negatīvo nostāju pret partiju.
Partijas līderis Juris Bojārs par galveno neveiksmes iemeslu minēja labējo partiju centienus nepieļaut sociāldemokrātu iekļūšanu Saeimā.

Bojārs norādīja, ka ar partiju joprojām saista no tās izslēgto biedru Imantu Burvi un 15 000 ASV dolāru piesavināšanās skandālu, mediji "sistemātiski nomelno" LSDSP, nav pareizi saprasta sadarbība ar kreiso spēku apvienību "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" Rīgas domē.

"Visa prese bija pret mums, pat ne valsts radio, ne valsts televīzija nepateica nevienu labu vārdu," klāstīja Bojārs, piebilstot, ka nepietiekami labi strādāja arī Rīgas domes "informācijas grupa".

"Pēc domes vēlēšanām labējie nobijās, ka mēs varam uzvarēt arī Saeimas vēlēšanās un sākt tos pārkārtojumus, kas radītu tiesisku valsti, tāpēc sāka iesaistīt mūs tiesu procesos, nomelnot," norādīja Bojārs. Kā vienu no kļūdām Bojārs minēja arī neveiksmīgo parakstu vākšanu par Satversmes grozījumiem.

Partijas ģenerālsekretārs Jānis Dinēvičs atgādināja, ka partija savulaik solīja divu nedēļu laikā savākt parakstus, bet neizdarīja to. "Kā lai vēlētāji mūs vērtē, ja partija izlielījās un neizdarīja?" viņš vaicāja. Savukārt Bojārs uzsvēra, ka šie Satversmes grozījumi "ir mūsu valsts projekts, tiesiskās labklājības valsts", un nepiekrita, ka parakstu vākšana būtu kļūda.

Savukārt Dinēvičs uzsvēra, ka viens no partijas neveiksmes iemesliem ir arī parāk lielā pārliecība un eiforija pēc pašvaldību vēlēšanām, šķelšanās partijā, neprasme pārliecināt, ka sadarbība ar PCTVL Rīgas domē nepāraugs par politisko sadarbību Saeimā. Viņš arī norādīja, ka partija nepietiekami izmantoja iespējas aizstāvēt no LSDSP kandidātu saraksta izsvītroto Jāni Ādamsonu. Dinēvičš arī atzina, ka nepiekrita dažām lietām priekšvēlēšanu kampaņā, taču "mīļā miera labad" neprotestēja.

Jāatgādina, ka šonedēļ par savas darbības apturēšanu saistībā ar neveiksmīgo LSDSP dalību vēlēšanās paziņoja partijas vadība. Partijas līderi gan atzina, ka līdz novembrī gaidāmajam kongresam partijas vadība nezaudē savas pilnvaras, jo pretējā gadījumā nav iespējams noorganizēt kongresu.

LSDSP 8.Saeimas vēlēšanās nepārvarēja 5% barjeru, saņemot tikai 4% vēlētāju atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!