Sociāldemokrāti un Jaunā frakcija (JF) lūgusi prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu atstādināt no amata Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieri Raimondu Graubi. Vēstulē teikts, ka karavīra nāves gadījums speciālo uzdevumu vienībā (SUV) ir tikai vēl viens iemesls, kas apstiprina Graubes nespēju pildīt NBS komandiera pienākumus.
Tajā arī norādīts, ka visas karaspēka daļas dzīvo savu autonomu dzīvi un nav saistītas vienotā aizsardzības sistēmā. Frakcijas arī norādījušas, ka nav skaidrības par to, kādas ir Graubes zināšanas un izglītība, kas, iespējams, ir viena no lielākajām problēmām, jo viņš neesot parādījis īstas komandiera zināšanas un prasmi.

JF priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre sacīja, ka vienās publikācijās parādās informācija, ka viņam nav augstākās izglītības, bet citās publikācijās Raimonds Graube apgalvo, ka ir ieguvis augstāko militāro izglītību.

Sociāldemokrāti un Jaunā frakcija arī norādīja, ka iepriekšējais komandieris Juris Dalbiņš tika atstādināts no NBS komandiera amata tikai par to, ka bija puskilometru nosoļojis gājienā kopā ar leģionāriem, savukārt Juris Eihmanis tika atbrīvots no komandiera amata par nelikumīgi risinātu dzīvokļa jautājumu. Savukārt Graube paliek amatā pēc tik smagiem notikumiem kā divu karavīru bojāeja viņam tieši pakļautā vienībā.

Graube pēc šīm traģēdijām SUV izteica gatavību uzņemties atbildību un atkāpties no amata, tomēr aizsardzības ministrs uzskatīja, ka tas nav nepieciešams. No amata bija jāšķiras SUV vadībai.

Atgādinām, ka nesen SUV pēc nelikumīgām iesvētībām no spēcīga sitiena sirds rajonā gāja bojā kāds obligātā dienesta karavīrs, bet neilgi pirms tam bojā gāja cits obligātā dienesta karavīrs, kuru nejauši, tīrot ieroci, nošāva dienesta biedrs.

Prezidente sociāldemokrātu un JF vēstuli saņēmusi pagājušās nedēļas nogalē, bet vēl nav ar to iepazinusies, jo atrodas vizītē Grieķijā. Viņa kā bruņoto spēku virspavēlniece vēl nav arī izteikusi savu viedokli par Graubes darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!